Taliban ei kinnita Afganistani valitsusega kõneluste plaani

Copy
Afganistani islamiliikumise Taliban esindajad Katari pealinnas Dohas Afganistani-sisestel kõnelustel 7. juulil 2019. Taliban rõhutas, et selle esindajad osalesid kõnelustel eraisikutena.
Afganistani islamiliikumise Taliban esindajad Katari pealinnas Dohas Afganistani-sisestel kõnelustel 7. juulil 2019. Taliban rõhutas, et selle esindajad osalesid kõnelustel eraisikutena. Foto: AFP / Scanpix

Afganistani kõrge ametnik teatas laupäeval, et otsekõnelused Talibaniga võivad alata juba kahe nädala jooksul, kuid islamiliikumise juhid kiirustasid kohtumise plaani eitama ja kordasid, et ei soovi valitsuse esindajatega ametlikult kõnelda.

Taliban on pidanud juba ligi aasta rahukõnelusi USA-ga, kuid on keeldunud kohtumast Kabuli valitsusega, mida peetakse ameeriklaste marionetiks.

Laupäeval teatas aga Afganistani rahuasjade riigiminister Abdul Salam Rahimi, et valitsuse ja islamiliikumise otsekõnelused võivad alata järgmise kahe nädala jooksul.

«Me oleme valmis otsekõnelusteks. Valitsust esindab 15-liikmeline delegatsioon,» sõnas minister.

«Me teeme tööd kõigi osapooltega ja loodame, et järgmise kahe nädala jooksul leiab ühes Euroopa riigis aset esimene kohtumine,» lisas Rahimi, kuid ei öelnud riigi nime.

Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid teatas seepeale, et «selliseks kohtumiseks kokkulepet ei ole ja midagi sellist ei ole Talibaniga kooskõlastatud».

Ta lisas, et kui Taliban on jõudnud USA-ga kokkuleppele, ollakse valmis ka Afganistani-sisesteks kõnelusteks, kuid valitsuse esindajad peavad neil osalema eraisikutena.

Samal seisukohal näib olevat praegu Kabulis viibiv USA erisaadik Zalmay Khalilzad. Ta ütles Twitteris, et Afganistani-siseste kõneluste järgmine voor peetakse pärast seda, kui «meie oma kokkulepped oleme saavutanud».

Ta lisas, et Afganistani sisekõnelustest peaks osa võtma Taliban ning kõiki pooli kaasav ja teovõimeline üleriigiline läbirääkimismeeskond, mis koosneb kõrgetest valitsusametnikest, tähtsamate parteide ning kodanikuühiskonna ja naiste esindajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles