Klaasikunstnik taaskasutab taas aega

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Klaasikunstnik Rait Prääts on ERMis avatud näitusel «Taaskasutatud aeg II» välja pannud ka vanadest mobiiltelefonidest teose «Arhiveeritud roheline pilv», mis valmis eelmisel aastal.
Klaasikunstnik Rait Prääts on ERMis avatud näitusel «Taaskasutatud aeg II» välja pannud ka vanadest mobiiltelefonidest teose «Arhiveeritud roheline pilv», mis valmis eelmisel aastal. Foto: Sille Annuk

Hetk, kui valgus läheb klaasi sisse, läbib selle ja jõuab meieni, on kunstnik Rait Präätsi hoidnud aastakümneid klaasi juures ega ole teda kuidagi lahti lasknud. «Valgusega mängimine on meepott, miks ma ei saa klaasi juurest ära,» tunnistas Prääts reedel Eesti Rahva Muuseumis (ERM) mõni minut enne oma näituse «Taaskasutatud aeg II» avamist.

Nagu viitab väljapaneku nimi, on Prääts aja taaskasutamise teemaga flirtinud ka varem. Täpsemalt kolm aastat tagasi, kui Eesti vabaõhumuuseumi Kolga talus sai üles näituse esimene versioon. Siiski rõhutas kunstnik, et kuigi mõni teos kahel näitusel kattub, on juba ruumi mõttes tegemist kahe täiesti erineva väljapanekuga.

«Vabaõhumuuseumis anti minu käsutusse madal, väikeste akendega rehielamu. Seal olid pisikesed pimedad kambrid, kuid siin on tipparhitektuur ning tõeliselt suur ja valge ruum, kus ükskõik kui suur töö mõjub väiksena,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles