Üllatav fakt: Eesti ja Prantsusmaa tugevaim koostöövaldkond on sõjaline koostöö (2)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Mali sõdurid patrullimas.
Mali sõdurid patrullimas. Foto: SEBASTIEN RIEUSSEC / AFP

«See on jah vähemalt minu nelja aasta siinoleku aja jooksul olnud kõige olulisem koostöövaldkond,» ütles eeloleval kolmapäeval Pariisis oma nelja aastase lähetuse lõpetav suursaadik Alar Streiman KUKU raadio saatele «Neeme Raud. Siin» antud pikemas intervjuus. 

«Meie kaitsekoostöö on täiesti unikaalne. Me oleme sisuliselt prantslastega väga väiksest koostööst kaitsevaldkonnas jõudnud sinna, kus nende üksused regulaarselt käivad Eestis ja Eesti väeüksus siis on praegu lähetatud Malisse,» rääkis Streiman.

Eesti sõjaväeline missioon Malis oli äsja uudistes, kuna Prantsuse sõjaväebaasi sissepääsu juures Gaos plahvatas enesetaputerroristide juhitud auto, mis oli ÜRO valge-sinistes toonides. Vigastada sai lisaks prantslastele ja kohalikele ka kuus Eesti kaitseväelast.

Vahejuhtimile vaatamata eestlaste missioon Aafrikas jätkub.

«Eesti väeüksus Malis, jalaväerühm, on ainus maaväerühm, kes on seal kohal koos prantslastega. Õhuväe toetust annnavad mõned teised riigid. Ameeriklased vist luure toetust. Aga maapinnal on eestlased ainsad, kes prantslasi toetatavad. Prantslased on seda erakordselt kõrgelt hinnanud. Nii et see element on meie koostöös minu arvates hetkel väga oluline,» rõhutas Streiman. «Prantsusmaa on sõjaliselt väga jõuline riik, kes positsioneerib ennast globaalselt, mitte ainult Euroopas ja iga sellist toetust nad hindavad väga kõrgelt.»

Alar Streiman teeb laupäeval 27.07 eetris olnud KUKU saate «Neeme Raud. Siin» esimeses tunnis sisuka sissevaate Eesti ja Prantsuse koostöösse, aga ka Prantsusmaa hetke välis- ja sisepoliitilisse mõtlemisse, mille muutumist ta on saanud jälgida nelja aasta jooksul.

Saadet saab kuulata SIIT. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles