Kabulis hukkus rünnakus Ghani liitlase büroole 2 inimest, 25 sai viga

Copy
Afganistani julgeolekujõud Kabulis.
Afganistani julgeolekujõud Kabulis. Foto: Rahmat Gul/AP

Kabulis sai pühapäeval Afganistani presidendi Ashraf Ghani asepresidendi kandidaadi Amrullah Saleh´ poliitilise büroo vastu suunatud rünnakus surma kaks ja vigastada 25 inimest, teatasid võimud. 

«Kella 4.40 paiku (Eesti aeg 14.10) pärastlõunal kõmatas esimene plahvatus Green Trendi büroo juures...seejärel sisenes mitu ründajat büroosse,» ütles siseministeeriumi pressiesindaja Nasrat Rahimi. 

Kolm tundi hiljem ei olnud rünnak veel lõppenud. «Julgeolekujõud on piirkonna isoleerinud ja nad püüavad võimalikult kiiresti ründajaid tappa,» lausus Rahimi.  

Ghani asepresidendi kandidaadi sõnul pääses Saleh hoonest tervelt. 

Saleh juhib noortele ja reformidele keskendunud Afganistani kodanikuühiskonna organisatsiooni Green Trend ja on varem töötanud riigi luureteenistuse juhina. 

Pealtnägija Ejaz Malikzada ütles AFP-le, et kuulis kolme plahvatust. «See on otsene rünnak Green Trendi büroole. Ma olen kuulnud kolme plahvatust ja jätkuvalt on kuulda tulistamist,» sõnas ta. 

Tervishoiuministeeriumi pressiesindaja Wahidullah Mayari sõnul on tapetud vähemalt kaks ja vigastada saanud 25 inimest. 

Ükski rühmitus pole seni rünnaku eest vastutust võtnud. 

Rahimi teatas varem teisest plahvatusest Kabuli põhjaosas tuntud pulmasaali lähedal, kuid hiljem selgus, et ta pidas silmas sama rünnakut.  

Afganistanis algas pühapäeval ametlikult kaks kuud kestev presidendivalimiste kampaaniaperiood ja mitu kandidaati korraldas Kabulis valimisüritusi.

Rünnak on meeldetuletus sellest, et varasemaid Afganistani valimisi varjutanud vägivald võib osutuda probleemiks ka 28. septembrile kavandatud presidendivalimistel. 

Ghani alustas pühapäeval presidendivalimiste kampaaniat kinnitusega, et sõjast vaevatud riiki on tulemas rahu ja rahukõnelused Talibaniga leiavad tõepoolest aset.

Ülejäänud presidendikandidaatidest on tuntumad Ghani endine riikliku julgeoleku nõunik Hanif Atmar, riigi tähtsuselt kolmas mees, kõrgeim täidesaatev ametnik Abdullah Abdullah ja endine sõjapealik Gulbuddin Hekmatyar, kes kannab hüüdnime «Kabuli lihunik» väidetava rolli eest tuhandete inimeste tapmises pealinnas 1990. aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles