Iraani asevälisminister: kohtumine tuumaleppe osalistega oli hea

Copy
Iraani asevälisminister Abbas Aragchi pühapäeval Viinis Iraani tuumaleppe (JCPOA) ühiskomisjoni istungil.
Iraani asevälisminister Abbas Aragchi pühapäeval Viinis Iraani tuumaleppe (JCPOA) ühiskomisjoni istungil. Foto: FLORIAN WIESER/EPA/SCANPIX

Iraani asevälisminister Abbas Araghchi jäi rahule pühapäeval Viinis peetud läbirääkimistega rahvusvahelise tuumaleppe järelejäänud osalistega, nimetades neid heaks. 

Aragchi ütles pärast kohtumise lõppu ajakirjanikele, et «õhkkond oli konstruktiivne ja arutelud head». 

«Ma ei saa öelda, et oleksime kõik küsimused lahendanud,» sõnas ta, kuid lisas, et kõik osapooled suhtuvad jätkuvalt «otsustavalt selle leppe päästmisse». 

Kohtumisest võtsid osa Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa, Hiina ja Iraani esindajad. Kuu aja eest ei suudetud samasugusel kohtumisel tulemusi saavutada.

Asevälisminister sidus Iraani naftatankeri hõivamise Gibraltari vetes ametlikku nime ühine kõikehõlmav tegevuskava (JCPOA) kandva tuumaleppega. 

«On juhtunud asju, nagu Iraani naftat vedanud tankeri arestimine Gibraltaril, milles meie näeme JCPOA rikkumist,» ütles Araghchi Iraani televisioonile.

«JCPOA-s osalevad riigid ei tohiks luua takistusi Iraani naftaekspordile,» sõnas ta. 

Aragchi ütles pärast kohtumist ka, et tuumaleppe järelejäänud osalised tahavad kohtuda peagi ministrite tasemel, kuid kohtumise kuupäeva pole veel paika pandud. 

Ettevalmistused selliseks kohtumiseks käivad ja JCPOA partnerid on kokku kutsumas ka «ekspertide kohtumisi erinevates valdkondades, et leida praktilist lahendust Iraanile, et ta saaks nautida kasu sanktsioonide tühistamisest», lausus Iraani asevälisminister. 

Ta tunnistas, et tuumaleppe Euroopa osapoolte Iraaniga kaubanduse edendamiseks loodud maksemehhanism INSTEX «veel ei toimi, kuid on lõppjärkudes». 

Hiina delegatsiooni juht Viini kõnelustel Fu Cong ütles, et pühapäevased kõnelused leidsid aset väga heas ja professionaalses õhkkonnas, tunnistades samas, et osapoolte vahel oli pingelisi momente. 

Vene asevälisministri Sergei Rjabkovi sõnul on leppe osapooled leppinud kokku täiendavate jõupingutuste tegemises selleks, et tagada Iraanile tuumaleppega lubatud kasu. 

«Me oleme jõudnud järgmisele kokkuleppele: on vaja astuda täiendavaid praktilisi samme Iraanile majandusliku kasu tagamiseks, millest ta on hiljutisimate väga karmide USA sanktsioonide tõttu ilma jäetud,» ütles Rjabkov Interfaxile. 

USA president Donald Trump viis eelmisel aastal Ühendriigid välja 2015. aasta tuumaleppest, mille allkirjastamise nimel oli töötanud tema eelkäija Barack Obama, ja taastas majandussanktsioonid Iraanile.

Tänavu mais teatas Iraan, et loobub osaliselt tuumaleppega kehtestatud piirangutest ja ähvardas teistegi sammudega, kui leppele truuks jäänud osapooled ei leia teed USA sanktsioonidest mööda minna.

Ühendriikide «maksimaalse surve» kampaania Iraanile on põhjustanud kriisi kogu Pärsia lahe piirkonnas.

Tuumaleppega tühistati Iraanile selle tummaprogrammi tõttu kehtestatud sanktsioonid vastutasuks tuumategevuse osalisele peatamisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles