Trump vahetab välja USA luurejuhi (1)

Copy
USA luurejuht Dan Coats.
USA luurejuht Dan Coats. Foto: Nicholas Kamm / AFP / Scanpix

USA luurekoordinaator Dan Coats lahkub ametist 15. augustil, teatas pühapäeval president Donald Trump.

Trump kirjutas Twitteris, et kavatseb uueks Riikliku Luure Direktoriks (DNI) nimetada Texase kongresmeni John Ratcliffe'i. President tänas Coatsi «tema suurepärase teenistuse eest riigi hüvanguks».

Trump on korduvalt tülitsenud Ühendriikide luurejuhtide, teiste seas Coatsiga, terves reas küsimustes, alates Venemaa sekkumisest 2016. aasta valimistesse kuni Põhja-Korea tuumarelvavabaks muutmise ja Iraanini.

76-aastase Coatsi lahkumisest on sahistatud juba pikka aega. Endine vabariiklasest senaator Indianast asus luurejuhi ametisse 2017. aastal.

Coatsi ülesanne USA luureteenistuste koordinaatorina ei olnud Trumpi administratsioonis lihtne, sest president seadis pidevalt kahtluse alla luurekogukonna arusaama. Näiteks hoiatas Coats avalikkust korduvalt Venemaa sekkumise eest valimistesse, samas kui Trump Venemaa ohtu pisendas.

Eri meelt oldi teisteski asjades, muu hulgas Põhja-Korea osas. Trump ütles end uskuvat, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un loobub lõpuks tuumarelvadest, Coatsi sõnul aga oli luurekogukond seisukohal, et Kim ei tee seda kunagi. See ärritas Trumpi.

CNN-i hinnangul ei olnud kuigi head ka Coatsi ja Trumpi isiklikud suhted ning president kritiseeris teda sageli.

Trumpi administratsioonist on lahkunud terve rida kõrgeid ametnikke, teiste seas kaitseminister Jim Mattis, sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielsen, kantseleiülem John Kelly ja välisminister Rex Tillerson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles