Boris Johnson püüab Šotimaal liitu tugevdada

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: PA Wire/Scanpix

Briti uus peaminister Boris Johnson, kes on silmitsi hoiatustega leppeta Brexiti eest, teeb täna esimese ametliku visiidi Šotimaale.

Johnson külastab sõjaväebaasi, kus teatab täiendavast rahastusest kohalikele kogukondadele, öeldes, et Suurbritannia on «globaalne kaubamärk ning koos me oleme tugevamad ja jõukamad», seisab tema Downing Streeti büroo avalduses.

Tegemist on esimese peatusega ringreisil Ühendkuningriigi liikmesmaades, kus ta üritab võita toetust oma Brexiti plaanidele ja vaigistada jutte liidust lahkumisest.

Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon ütles möödunud nädalal, et Šotimaa, mis toetas 2016. aasta referendumil EL-i jäämist, vajab alternatiivset varianti Johnsoni Brexiti-strateegiale, mis näeb ette riigi lahkumise blokist 31. oktoobriks, kas siis leppega või leppeta.

Separatistliku Šotimaa Rahvuspartei esimees Sturgeon ütles Johnsonile, et kohalik parlament arutab lähikuudel veel üht rahvahääletust Ühendkuningriigist lahkulöömiseks.

Ka Iiri peaminister Leo Varadkar on öelnud, et leppeta Brexit paneb üha enam Põhja-Iiri inimesi seadma kahtluse alla liitu Suurbritanniaga.

Johnson, kes otsustas võtta lisaks peaministri ametile endale ühenduse ministri (Minister for the Union) sümboolse tiitli, teatab oma külaskäigul 300 miljoni naela (332 miljoni euro) ulatuses uutest investeeringutest Šotimaale, Walesi ja Põhja-Iirimaale.

«Tähtsad projektid .... loovad uusi võimalusi kogu meie ühenduses, nii et inimesed igas Ühendkuningriigi nurgas tajuvad nende potentsiaali,» on tal kavas öelda.

«Nüüd, kus me valmistume oma helgeks tulevikuks pärast Brexitit, on eluliselt tähtis uuendada suhteid, mis seovad meie Ühendkuningriiki. Ma ootan kannatamatult külaskäiku Walesi ja Põhja-Iirimaale kinnitamaks, et iga otsus, mida ma peaministrina teen, viib edasi ja tugevdab meie liitu,» lisab ta.

Johnson kavatseb külastada kohalikke farmereid Walesis ja arutada Põhja-Iirimaal kõnelusi võimujagamisvalitsuse taastamise üle.

Peaminister teatas juba varem 3,6 miljardi naela eraldamisest 100 Inglismaa linna toetamiseks, mis paljude analüütikute hinnangul näitab, et ta valmistub juba valimiskampaaniaks.

Paljud seadusandjad on vastu leppeta lahkumisele EL-ist ning võivad püüda selle takistamiseks valitsust kukutada ja nõnda valimised käivitada.

Johnson alustas oma peaministriametit energiliselt, püüdes võita avaliku arvamuse toetust oma Brexiti plaanidele ja survestada neid, kes püüavad teda maha võtta.

EL on juba kinnitanud, et ei kavatse uuesti avada Theresa Mayga läbi räägitud lepet, mille Briti parlament kolm korda tagasi lükkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles