Galerii: rahvusvahelised politseijõud konfiskeerisid üle 18 000 kultuurieseme

Copy

Tolli- ja politseiametnikud 29 riigist vahistasid 59 kultuurivara smugeldamisega seotud kurjategijat. Neilt konfiskeeriti üle 18 000 vääriseseme.

Konfiskeeritud esemete hulgas olid arheoloogilised leiud, antiikmööbel, mündid, maalid, muusikainstrumendid ja skulptuurid. Lisaks konfiskeeriti haarangute käigus ka metallidetektoreid.

Operatsiooni Pandora III juhtis Hispaania tsiviilkaart (Guardia Civil) koostöös Europoli, Interpoli ja Maailma tolliorganisatsiooniga (WCO). Ametivõimud võtsid sihikule veebituru ja kriminaalide tuntud kohtumispaigad.

Enamik konfiskeeritud esemetest olid pärit Euroopa riikidest, kuid üle 30 leiu pärines ka väljastpoolt Euroopast, näiteks Egiptusest, Iraagist, Colombiast ja Marokost.

Võitlus kultuurivara smugeldamise vastu toimub suures osas veebirindel. Kurjategijate organisatsioonid kasuvatavad ebaseaduslikult omandatud väärisasjade müümiseks veebilehekülgi, sotsiaalmeediaplatvorme ja vestlusportaale.

Europoli peakontor Haagis, Hollandis.
Europoli peakontor Haagis, Hollandis. Foto: HANDOUT / REUTERS / Scanpix

Pandora III tipphetked

  • Hispaania tsiviilkaardil õnnestus eduka operatsiooni käigus konfiskeerida ligi 10 000 arheoloogilist leidu.
  • Itaalia politsei (Carabinieri) kultuuripärandite kaitseüksus hõivas erahoonetest ja postikeskustest 91 keraamilist eset ja 109 antiikmünti.
  • Poola politseil õnnestus kätte saada 419 ebaseaduslikult omandatud kultuurieset.
  • Hollandi politseinikud konfiskeerisid 15. sajandist pärit piibli, mis varastati üle 25 aasta eest Saksamaalt. Haruldane leid tagastati kodumaale.
  • Rumeenia politsei konfiskeeris 128 Rooma sõjaväe varustusse kuulunud antiikeset.

Operatsiooni Pandora III raames moodustati küberüksus, mida juhtis Hollandi politsei. 26 eksperdist koosnev üksus kaardistas ära kahtlased leheküljed ning kogus informatsiooni võimalike kahtlusaluste kohta. Kokku tuvastati küberoperatsiooni käigus 169 kahtlast lehekülge ja konfiskeeriti 682 vääriseset.

Mullu oktoobris korraldasid 29 riiki samasuguse operatsiooni. Haaranguid tehti oksjonikeskustes, kunstigaleriides, muuseumites ja erahoonetes. Kokku arreteeriti 49 kriminaali.

Sadamates, lennujaamades ja piiripunktides arreteeriti neli inimest ning hõivati 201 väärteset. Arheoloogilistes paikades ja kriminaalide kohtumispaikades arreteeriti kuus inimest ning konfiskeeriti 909 eset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles