Sri Lanka moslemitest eksministrid liitusid uuesti valitsusega

Copy
Sri Lanka julgeolekujõud mais Negombo linnas tagamas julgeolekut pärast moslemite ja kristlaste kokkupõrkeid.
Sri Lanka julgeolekujõud mais Negombo linnas tagamas julgeolekut pärast moslemite ja kristlaste kokkupõrkeid. Foto: STR/AFP/Scanpix

Sri Lanka moslemitest ministrid, kes lihavõttepühapäeva terrorirünnaku valguses kollektiivselt valitsusest lahkusid, liitusid uuesti valitsusega, ütlesid ametnikud teisipäeval. 

21. aprillil sai koordineeritud rünnakutes kolmele kirikule ja kolmele luksushotellile surma 258 inimest. Võimud vahistasid rünnaku järel ligi 100 kohaliku pühasõdalaste rühmitusega Thowheeth Jama'ath (NTJ) seotud inimest.

Üheksa valitsuse seadusandjat, kellest mõned töötasid ka ministritena valitsuses, lahkusid valitsusest juuni alguses pärast seda, kui üks budistist parlamendiliige nõudis nende vallandamist ja süüdistas neid sidemetes terroristidega. 

«Ministrid, riigiministrid ja aseministrid, kes hiljuti tagasi astusid, vannutati eile õhtul presidendi ees ametisse,» seisis president Maithripala Sirisena kantselei avalduses. 

Islamiusuliste seadusandjate pressiesindaja ütles, et nad nõustusid oma vanad portfellid tagasi võtma pärast seda, kui politsei kummutas väited nende sidemetest terrorirünnakuga seotuses kahtlustatud islamistidega. 

Moslemiliidrid olid varem kurtnud, et nende kogukond, mis moodustab Sri Lanka 21 miljoni suurusest elanikkonnast 10 protsenti, langes rünnakute järel vägivalla, vihakõne ja ahistamise ohvriks. 

Sri Lanka Moslemikongressi liider Rauff Hakeem ütles, et tema kogukond tegi julgeolekujõududega koostööd, kuid langes sellest hoolimata kollektiivse tagakiusamise ohvriks. 

Terrorirünnaku järel puhkesid pealinnast Colombost põhja pool asuvates linnades moslemitevastased rahutused, milles sai surma üks inimene ning rüüstati sadu kodusid, poode ja mošeesid. 

Sri Lankal kehtib alates lihavõttepühapäeva terrorirünnakust eriolukord. Politseil ja sõjaväel on selle alusel tavapärasest laiemad volitused kahtlustatavaid kinni pidada ja vahi all hoida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles