Miks mu kass kodutaimi sööb ja kas see on ohtlik?

Copy
Foto: pexels.com

Taimed annavad igale kodule elu juurde. Lisaks silmailule aitavad need ka õhku toksilistest ainetest puhastada. Samas on mitmed levinud kodutaimed kassidele ohtlikud. Muru võib kass muidugi närida – seda teeb ta peamiselt mao puhastamiseks, kuid mida teha siis, kui kassile ka kodutaimed huvi pakkuma hakkavad?

Sageli arvatakse, et kui kass taimi närib, näitab see, et tal on organismis mingi aine puudus. Seda, mis ainepuudusest see täpsemalt märku annab, on Pet City veterinaari Gerlin Järvela sõnul raske täpselt öelda ning kindlat vastust ei tea keegi, kuid arvatakse, et mõni kass tunneb, et ta saab taimedest kiudaineid ja seetõttu tahab ta ka taimi süüa. Samas närivad osad taimi lihtsalt igavusest ja mängu eesmärgil. Näiteks draakonipuu lehed on pikad, peenikesed ja ripuvad just nii, et haaravad kassi tähelepanu.

Teinekord võivad kassid seda teha aga tõesti vajadusest, eriti siis, kui neil on midagi ärritavat seedesüsteemis. Näiteks muru süües ja end oksendama ajades püüavad kassid nii probleemile leevendust leida. Kõige tavalisem on niiviisi karvapallide eemaldamine maost.

Ohtlikud taimed

Paraku on paljud taimed väga mürgised, mistõttu kassid ja eelkõige just kassipojad võivad suurest uudishimust end ohtu seada. Üldiselt mürgiseid taimi kassid suures koguses ei söö, kuid kindlasti ei tasu sellele lootma jääda, et kass võiks ise mürgise taime ära tunda. Järvela kogemusel võivad osad seda isegi tunda, kuid ometi esineb kassidel väga palju mürgistusi just toataimede söömisest ja seetõttu on kindlam ikkagi kodus lemmiku jaoks mürgiseid taimi mitte omada.

Levinumad taimed, mida koju ostetakse, kuid mis kassile head ei tee, on näiteks tõlvlehik, alpikann, asalea, flamingolill, havisaba, kalla, luuderohi, jõulutäht, ratsuritäht, vahalill ja juba ka eelmainitud draakonipuu, kuid see nimekiri pole kaugeltki lõplik. Need võivad tekitada loomale erinevaid seedehäireid ja neerukahjustust ning eriti tugeva mürgistuse korral võib loom ka surra. Samuti tuleks hoolikalt jälgida, milliseid lõikelilli koju tuuakse. Näiteks liilia erinevad sordid võivad samuti sinu lemmikule halvasti mõjuda.

Ohtlike taimede nimekiri on aga väga pikk, seega enne taime ostmist tasuks selle kohta kindlasti eelnevalt lugeda. Kindluse mõttes võib helistada ka loomakliinikusse ja spetsialistilt nõu küsida.

Kuidas kassi taimedest eemale saada?

Kassid on isepäised ja neid oma reeglitele vastavalt käituma panna pole just kõige lihtsam. Seega võid ju küll proovida kassile pidevalt „ei“ öeldes selgeks teha, et ta taimele ligi ei läheks, kuid see ei pruugi olla kõige tõhusam lahendus. Samuti ei mõju ka loomapoodides müüdavad peletusvahendid loomadele ühtemoodi, mis ei tähenda, et seda varianti proovida ei tasuks.

Üks võimalus on piirata taime kahepoolse teibiga, millele kass peale ei taha astuda. Loomaarsti Gerlin Järvela sõnul on aga kõige parem panna taimed sellisesse kohta, kuhu kass neile ligi ei pääseks. Samuti võib lisaks peletusvahenditele looduslikest vahenditest kasu olla. Aseta tsitruselised (sidruni- või apelsinikoored) lillepotti või lillepoti ette. Võid taimedele ka mentooli- või eukalüptilahust pritsida. Kassidele mõjub nende lõhn nii ebameeldivalt, et tavaliselt nad selle läheduses olla ei taha. Abiks võib olla ka see, kui kassil on olemas tema oma muru, mida ta süüa võib. Õues elavad kassid krõmpsutavad rõõmuga värsket rohtu, kuid kodusele kassile müüakse lemmikloomapoodides spetsiaalset kassimuru. Mõnel juhul saab tal sellest isu täis ja nii kaob huvi ka teiste taimede vastu.

Kui aga märkad, et kass on söönud mõnd taime ja käitub teistmoodi, võta veterinaariga ühendust. Kui loomal tekivad seedehäired, on need enamasti õnneks mööduva iseloomuga, kuid südamerahu saamiseks võiks lasta loomaarstil kass siiski üle vaadata. Kindlasti tuleks looma jälgida. Järvela sõnul on üks esimesi märke mürgistusest tugev ilastamine. Samuti võib täheldada silmade punetust ja paistetust. Raskematel juhtudel võivad kiiresti tekkida ka hingamisraskused, oksendamine ja loidus. Sellistel juhtudel on üsna raske midagi ise kodus ära teha ja pigem tuleks loomakiirabisse pöörduda või kliinikusse veterinaari juurde kontrolli minna.

Copy
Tagasi üles