Pildid: Briti väikelennukite õhkutõusmise eest vastutab 101-aastane mees

Inna-Katrin Hein
Copy

Briti vanim lennukiinspektor ja -mehhaanik on 101-aastane Ernie Horsfall, kes hoolimata kõrgest east töötab seni.

Horsfalli sõnul ta enam ei lenda, kuna ta on oma lendamised lennanud ja lendamine ei ole enam huvitav, kirjutab  lep.co.uk.

Ta on elukutselt insener ja lennukimehhaanik, kuid lendamisega alustas ta üsna hilja, olles siis juba üle 40 ja ta lendas 54 aastat. Aastatega kogunes tal üle 3000 lennutunni.

Briti vanim lennukiinspektor ja mehhaanik on 101-aastane Ernie Horsfall
Briti vanim lennukiinspektor ja mehhaanik on 101-aastane Ernie Horsfall Foto: Lee McLean / SWNS/Scanpix

Teise maailmasõja ajal oli ta Briti õhujõudude lennukiinseneride ja -mehhaanikute üksuses, kus ta puutus kokku kuninglike õhujõudude pilootidega, kuid siis tal lennupisikut ei tekkinud. See tekkis tal alles 1960. aastatel, kui ta ostis oma esimese väikelennuki ja liitus Lutoni lennundusklubiga.

Ta töötas aastaid firmas Vauxhall Motors, olles arendus- ja katsetusinsener ning saades ka osakonna juhiks.

Yorkshire’ist Bradfordist pärit Horsfalli sõnul sündis ta 21. aprillil 1918 ja samal päeval loodi Briti kuninglikud õhujõud.

Esimese maailmasõja õhuäss, sakslane Manfred Albrecht von Richthofen
Esimese maailmasõja õhuäss, sakslane Manfred Albrecht von Richthofen Foto: akg-images /Scanpix

Horsfall lisas, et huvitavaks faktiks on ta sündimine täpselt samal päeval, kui saksa kuulus lendur, vabahärra Manfred Albrecht von Richthofen Esimeses maailmasõjas hukkus.

Oma lennuki värvi järgi Punase paruni hüüdnime kandnud piloot oli Esimese maailmasõja edukaim õhuäss, kes võitis 80 õhulahingut.

«Minu andmetel hukkus ta 21. aprillil 1918 pärastlõunasel ajal Prantsusmaal Somme’i piirkonnas, lennates oma kuulsa punast värvi lahingulennukiga. Tal oli õhuvõitlus Kanada piloodi Wilfrid Mayga, kes lendas Sophwith Camel lennukiga. Ta sai May tulistamisest haavata ja ta surm oli kiire. Mina sündisin samal päeval umbes kella 17.00 ajal,» sõnas inglane.  

«Need kaks sündmust olid märgilised, sest lõpuks ma jõudsin lendamise juurde. Mul on aastate jooksul olnud mitu väikelennukit. Ma enam ise ei lenda, kuid kaaspiloodina olen siiski kellegi teise lennukiga lennanud. Ma ei ole pensionil, töötan täiskohaga Light Aircraft  Associationis lennukiinspektori ja mehhaanikuna,» jätkas mees.

Briti vanim lennukiinspektor ja mehhaanik on 101-aastane Ernie Horsfall
Briti vanim lennukiinspektor ja mehhaanik on 101-aastane Ernie Horsfall Foto: Lee McLean / SWNS/Scanpix

Light  Aircraft  Association (LAA) juhi Ken Craigie sõnul on Horsfallil lennukitega pikaajaline kogemus ja oskus lennumasinaid tunnetada.

«Kui inimene on omal alal väga hea spetsialist, siis vanus töötamist ei takista. Ta on temast märgatavalt noorematest kolleegidest kogenum ning vahel teab lõhna või heli järgi, mis lennukil viga on,» selgitas juht.

Horsfall tunneb väikelennukeid läbi ja lõhki, sest ta on neid ka ise ehitanud ja ümber ehitanud.

Inglasel on 87-aastane piloodist sõber George Brennand, kelle lennukisse ta vahel istub ja kaaspiloodina lennu kaasa teeb. Nad on koos osalenud mitmetel Ühendkuningriigi lennundusšõudel.

Horsfalli sõnul kuulus talle varem palju väikelennukeid, millest suur osa lendavad seni. Ta eelistas Prantsuse lennukeid, kuid tal olid ka mõned Briti lennukid.

Inglase teatel on ta varasematel aastatel neljal korral üle noatera lennuõnnetusest pääsenud ning maapinnale jõudes maad suudelnud ja taevaseid jõude tänanud, et ellu jäi.

Briti vanim lennukiinspektor ja mehhaanik on 101-aastane Ernie Horsfall
Briti vanim lennukiinspektor ja mehhaanik on 101-aastane Ernie Horsfall Foto: Lee McLean / SWNS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles