Lõputu mürgel ajas politseil kopsu üle maksa: korrakaitsjad taotlevad kõrtsis alkoholimüügi piiramist (2)

Andres Einmann
Copy
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Haapsalu politsei käis ülemöödunud nädalavahetusel kümmekond korda vanalinna populaarses lõbustuskohas Aed inimesi liigset lärmi tõttu korrale kutsumas, niivõrd sage väljakutsete arv ajendas korrakaitsjaid saatma linnavõimudele kirja ettepanekuga piirata seal alkoholimüüki.

Aed asub täies mahus õues ja sealt kostev muusika ning lärm ületab järjepidevalt lähiümbruse elanike ja puhkajate taluvust, kurtis Haapsalu politseijaoskonna juht Andrei Taratuhin linnapeale Urmas Suklesele ja volikogu esimehele Jaanus Karilaiule saadetud kirjas.

Politseijaoskonna juht märkis, et kui linnavalitsus on väljastanud Aiale avaliku ürituse load üldjuhul kuni kella 3ni öösel, siis pole meelelahutuskoha omanikfirma Vanalinna Lounge OÜ sellest kinni pidanud ja lärm on kostnud varaste hommikutundideni, kella 6-7ni.

Politsei korraldustele muusika vaiksemaks keerata ja lärmakat seltskonda vaos hoida on reageeritud ainult hetkeliselt ja peale politsei lahkumist on oma tegevust jälle lärmakalt jätkatud.

Taratuhin tõi näiteks üle-eelmisel nädalavahetusel, 20.- 21. juulil Aiaga seotud vahejuhtumid.

20. juuli

Kell 00.11 teatas naabruses asuva puhkemaja klient, et tema öörahu on väga häiritud ja palus infot Aia lahtiolekuaja kohta. Kohale läinud politseinik palus diskoril muusika vaiksemaks keerata ja öörahu tagada. Selgus, et Aial puudus avaliku ürituse luba. Korraldusele reageeriti, muusika pandi vaiksemaks ning lärm vaibus.

Kell 1.03 nägi Aiast mööduv politseipatrull kõrtsi ees rüselust. Selgus, et purjus mees, kes nimetas ennast Aia omanikuks, oli tirinud jõuga välja ühe pikemate juustega mehe, kellega ta oli juba varem politseinike nähes pikkade juuste pärast tüli norinud.

Kell 2.15 teatas järgmine puhkemaja klient, et tema ja tema perekonna öörahu on Aiast tuleva muusika ja lärmi tõttu väga häiritud. Kohal käinud politseinike lahkudes jäi seal vaiksemaks, kuid hiljem jätkus lärmakas pidu edasi.

Kell 5.48 helistas politseisse puhkemaja sama klient, kes oli helistanud ka kell 00.11, ja teatas, et pole öö otsa rahu saanud ja palus midagi ette võtta. Politsei käis järjekordselt töötajaid korrale kutsumas ja pärast seda sellel hommikul politsei rohkem väljakutseid ei saanud.

Õhtul kell 20 käis piirkonnapolitseinik eelmise öö sündmusi arvestades ennetavalt Aias, selgitas baaris töötavale noormehele öörahu nõudeid ja tuletas meelde, et asutusel puudub omavalitsuse väljastatav avaliku ürituse luba.

21. juuli

Kell 1.40 kostus Aiast väga vali muusika ja lärm ning politseinikud käisid kohapeal ja andsid diskorile korralduse öörahu tagamiseks muusika lõpetada. Diskor kuuletus, pakkis asjad ja lõpetas muusika mängimise.

Kell 2.50 teatas Haapsalu vanalinnas elav inimene, et Aiast tulenev muusika ja lärm rikuvad tema öörahu. Kohale jõudnud politseinikke märgates pandi muusika kinni ja lubati edasi väga vaikselt olla. Kui politsei 10 minuti möödudes kontrollkäigu tegi, oli muusika jälle mängimas, kuid korrakaitsjaid märgates pandi see taas kinni. 

Kell 3.24 teatas vastasmajas ööbiv inimene, et Aiast tulev muusika ja lärm on häirivad ning peale eelnevat politsei külastust pandi muusika jälle mängima. Kohale läinud politseinikud olid sel kuni 4ni, ja veensid märgatavate joobetunnustega Vanalinna Lounge OÜ juhatuse liiget lõpetama öörahu rikkumise. Pikema veenmise tulemusel käskis Aia omanikfirma juht baaritöötajatel alkoholimüük lõpetada ja baar sulgeda. Politsei lahkudes jäi Aias lärm talutavaks ja rahvas hakkas lahkuma.

Ajavahemikus kell 5.54-6.05 teatas Aina naabruses elav inimene kolmel korral, et ta ei saa lärmi tõttu magada. Kuigi politsei käis ka siis korduvalt kohal, vaibus mürgel lõplikult alles kell 7.

Politsei alustas öörahu rikkumiste tõttu Vanalinna Lounge OÜ suhtes väärteomenetluse. Kuna alkoholimüüki reguleerib omavalitsus, tegi politsei linnapeale ja volikogu esimehele ettepaneku kaaluda Aias alkoholimüügi piiramist nii, et koha tegevus ei häiriks öörahu.

«Politsei on jõudnud veendumusele, et Vanalinna Lounge OÜ omanikud ei ole mõistnud politsei korduvaid selgitusi ja pole püüdnud oma käitumist parandada. Lõbustusasutuse pidajad ei arvesta Aia asukohaga Haapsalu vanalinnas ja lähiümbruse elanike huvidega,» kirjutas Haapsalu politseijaoskonna juht.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles Postimehele, et linnavalitsus arutab politsei ettepanekut kolmapäeval.

Ka Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid ütles, et teema tuleb arutlusele kolmapäeval ja siis langetatakse ka otsus. «Kui korduvatele märkustele ei reageerita, siis tuleb nende tegevust piirata,» ütles Karilaid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles