Vabaühendus: USA valitsus on lahutanud perest ligi tuhat migrandilast

BNS
Copy
Migrandid üritamas California osariiki siseneda.
Migrandid üritamas California osariiki siseneda. Foto: Joebeth Terriquez / EPA / Scanpix

USA vabaühendus Ameerika Kodanikuvabaduste Liit (American Civil Liberties Union - ACLU) ründas teisipäeval teravalt president Donald Trumpi administratsiooni, osutades Mehhiko piiril peredest lahutatud laste olukorrale, kirjutas Washington Post.

Organisatsiooni andmeil on ametiisikud lahutanud vanematest üle 900 migrandilapse pärast seda, kui kohtunik keelas mullu suvel seesuguse praktika rakendamise.

ACLU kinnitas kohtule esitatud dokumentides, et laste vanemaid on piiril süüdistatud muu hulgas kuritegudes ja laste hooletussejätmises, et eraldamist saaks jätkata.

Möödunud aasta mais hakkas Trumpi administratsioon lahutama ebaseaduslikult riiki saabunud perede lapsi vanematest osana nõndanimetatud nulltolerantsi poliitikast. See praktika pälvis ulatuslikku kriitikat. Ühtekokku jõuti perekondadest eraldada 2700 last.

Kuue nädala pärast langetas USA kohus otsuse, et lapsed tuleb vanematele tagastada. Tollal märkis Trumpi administratsioon, et edaspidi lahutatakse lapsi peredest vaid juhul, kui vanemad arvatakse neid ohustavat.

ACLU hinnangul on piiriametnikud lahutanud lapsi vanematest aga väga nappide põhjendustega, kirjutab Washington Post. Nüüd nõuab organisatsioon, et kohtunik määratleks, millistel juhtudel tohivad piiriametnikud peresid lahutada.

Mõned ACLU toodud näited on hirmutavad. Ühel juhul lahutati väike tüdruk isast pärast seda, kui see ei osanud vahetada tema mähkmeid. Teisel juhul võtsid ametiisikud kolmeaastase tüdruku ära isalt, kes ei suutnud kohe tõestada oma isadust, mida hilisem DNA-test kinnitas. ACLU andmeil langes laps vanematest eemaloleku ajal seksuaalse kuritarvitamise ohvriks.

Sisejulgeolekuministri kohusetäitja Kevin McAleenan kommenteeris Washington Postile, et perede lahutamist tuleb ette väga harva ja seda rakendatakse vaid siis, kui täiskasvanu kujutab endast lapsele ohtu oma kuritegeliku tausta, nakkushaiguse, kuritarvitamise või hooletussejätmise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles