Valka linnapea: alkoholimüük on langenud oodatust vähem (1)

BNS
Copy
Valka Alko1000.
Valka Alko1000. Foto: Mihkel Maripuu

Alkoholimüük Valkas on peale Eestis alkoholiaktsiisi langetamist küll veidi langenud, kuid mitte nii suurel määral kui algselt oodati, ütles Valka linnapea Vents Krauklis intervjuus Läti Raadiole.

Linnapea sõnul on alkoholimüük piiril langenud ligikaudu 10 protsenti, kuid see ei ole tema sõnul kriitiline.

Krauklis lisas, et Eesti peamine eesmärk aktsiisimäära langetamisel oli taastada piirikaubandus Soome suunal, mis on olnud edukas. Tema sõnul võib Valkas kohata alkoholituriste kogu Skandinaavaist. «Kui algul tulid turistid Eestist ja vähem ka Soomest, siis nüüd näeme turiste ka Norrast ja Rootsist,» märkis Krauklis.

Krauklise hinnangul oli Läti otsus langetada kange alkoholi aktsiisi õige ning otsusest tulenevalt ei lange aktsiisitulu laekumine riigieelarvesse liiga suurel määral.

Läti majandusuuringute instituut küsitles täisealisi Eesti elanikke ning selgus, et 2018. aastal kulutas Eesti turist Lätis alkoholile umbes 124,5 miljonit eurot – ja siia pole arvestatud muid kulutusi, näiteks bensiin, toiduained, teenused.

2017. aasta esimesel poolel müüdi Läti piiril 1,43 miljonit liitrit kanget alkoholi, aasta varem samal ajal oli see number veel 0,27 mln liitrit.

Eesti asus tegutsema, Soome ootab tulemusi

Alates 1. juulist langetas valitsus Eestis õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisi 25 protsenti. Selle tulemusena vähenes 0,5 liitrilt õllelt (5% vol) makstav aktsiisisumma 0,1 euro ja ühe liitri viina puhul 2,51 euro võrra. Muudatuse peamine eesmärk oli vähendada piirikaubandust lõunapiiril.

Soome, kus on alkohol maksustatud karmimalt kui teistes Euroopa Liidu riikides, ootab esialgu Eesti ja Läti aktsiisilangetamise mõju. Taloussanomate juulikuise hinnavõrdluse kohaselt maksab Soome suuremates kauplusekettides liiter 4,7-protsendist õlut tublisti üle viie euro (K-ryhmä kauplustes 5,63) ja sellest läheb alkoholimaksuks 1 euro ja 72 senti.

Soome Terviseinstituudi andmetel tõid soomlased eelmise aasta maist kuni selle aasta aprillini välismaalt kaasa ligi 60 miljonit liitrit alkohoolseid jooke. Soome on 11 aasta jooksul tõstnud alkoholiaktsiisi seitsmel korral.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles