Suitsusaun andis aluse teha lavastuslik sümfoonia

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Helilooja Märt-Matis Lill (esiplaanil) «Suidsusannasümfoonia» proovis.
Helilooja Märt-Matis Lill (esiplaanil) «Suidsusannasümfoonia» proovis. Foto: Anneli Ivaste

Esmaspäeval algasid Moostes muusikalavastuse «Suidsusannasümfoonia» proovid, millest esimene jagu on tehtud juuli teisel nädalal Tallinnas. Eesti filharmoonia kammerkoori toimetaja Anneli Ivaste teatel tuleneb lavastuse idee suitsusauna traditsioonidest.

Muusika on kirjutanud Märt-Matis Lill (ta on koos Taago Tubinaga ka libretist), lavastab Tarmo Tagamets, solistid on Mari Kalkun ja Meelika Hainsoo, kaasatud on näitlejad Lauli Otsar, Sten Karpov ja Agu Trolla ning löökpillimängijad Madis Metsamart ja Petri Piiparinen.

Kaspars Putniņši dirigeerimisel elavas esituses muusikale sekundeerib etendustel muusika, mille on salvestanud Eesti riikliku sümfooniaorkestri mängijad.

Meie kaasaegset ja arhailist maailma ühendav muusikalavastus «Suidsusannasümfoonia» on Ivaste teatel eepiline lugu maailma loomisest, aga ka Loojast, inimese loodavast, rõõmudest, lootusest, kaduvusest. Tegevuse keskmes on suitsusaun.

«Tegemist ei ole etnograafiaga, vaid igavikulise teemaga,» selgitas lavastaja.

Märt-Matis Lill peab suitsusaunakultuuri oluliseks läänemeresoome rahvaste juurte tunnetamiseks. «Aga sellel on ka tähtis roll meie kohaliku pärimuse ja kaugete maade vaheliste sildade ehitamisel,» lisas Lill. «Näiteks on saunas higistamas, puhastumas ja nägemusi saamas käinud teiste hulgas ka Põhja-Ameerika indiaanlased.»

«Suidsusannasümfooniat» etendatakse Mooste folgikojas 2. ja 3. augustil kell 19 ning 4. augustil kell 16.

Korraldajad on pannud 4. augusti etendusele Tartust käima bussi, mis väljub kell 13 Vanemuise teatri alumisest parklast ja alustab kell 17.30 Mooste folgikoja juurest tagasisõitu.

Lisaks etenduse vaatamisele-kuulamisele saab osaleda Moostes 1.-4. augustini suitsusaunapäevadel, kus on avatud fotonäitus, saab mekkida saunas suitsutatud sinki ja tutvuda kohaliku käsitööga. Toimuvad saunaemand Eda Veeroja loengud, etteteatamisel on võimalik käia suitsusaunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles