Arhiiv paljastab: Reagan sõimas Aafrika esindajaid ÜROs ahvideks (7)

Copy
USA persident Ronald Reagan 1984. aastal.
USA persident Ronald Reagan 1984. aastal. Foto: Sammy Minkoff / imago images / Scanpix

Äsja päevavalgele tulnud salvestistelt ilmneb, et endine USA president Ronald Reagan nimetas 1970. aastate hakul peetud telefonivestluses Aafrika riigi delegaate ÜROs ahvideks.

Reagani rassistlik väljendusviis pärineb 1971. aastast, mil ta oli veel California osariigi kuberner. Telefonikõnes toonasele USA presidendile Richard Nixonile kurtis Reagan Aafrika delegaatide üle, kes olid ÜROs peetud hääletusel olnud USA vastasleeris.

Tansaania delegatsiooni liikmed hakkasid ÜRO saalis tantsu lööma, kuid ühendus otsustas tunnustada Hiinat ning heita välja Taiwani.

Taiwani toetajana tuntud Reagan helistas päev hiljem USA presidendile, et väljendada oma pahameelt asjade käigu üle. «Vaadata neid… ahve neist Aafrika riikidest – kurat neid võtaks, nad ei tunne end ikka veel kingi kandes mugavalt!» lausus Reagan telefonivestluses.

Selle peale võib 1974. aastal USA presidendi kohalt tagasi astunud Nixonit kuulda salvestisel naermas.

Salvestised tõi päevavalgele New Yorgi Ülikooli dotsent Tim Naftali, kes aastatel 2007–2011 juhtis Nixoni presidendiraamatukogu.

The Atlanticus avaldatud artiklis selgitas ta, et esialgu avaldatud salvestiselt oli rassistlik sõnavõtt privaatsuskaalutlustel kõrvaldatud. Lindi telefonikõnest Reagani ja Nixoni vahel avaldas USA riigiarhiiv 2000. aastal, kui Reagan oli veel elus.

Kohtu otsusel tekkis nüüd aga võimalus salvestised uuesti üle vaadata.

«Reagani surm 2004. aastal kõrvaldas privaatsusega seonduvad probleemid,» selgitas Naftali. «Ma taotlesin Ronald Reagani osalusel peetud vestluste uuesti ülevaatamist ja kaks nädalat tagasi avalikustas riigiarhiiv täielikud versioonid.»

Naftali sõnul tegi Reagan konkreetsel juhul Nixonile kõne selleks, et survestada teda Ameerika Ühendriike ÜROst välja viima. Hiljem olla president aga öelnud, et kõne peamiseks põhjuseks onud Reagani soov kaevata aafriklaste peale.

Naftali kinnitusel olla Nixon hiljem vestelnud oma välisministriga ja rääkinud talle, et Reagani kirjeldas Tansaania delegatsiooni kui kannibale, kes isegi ei kanna kingi.

Reagan kaitses 1970. aastatel avalikult apartheidi süsteemi toonase Rodeesias ning Lõuna-Aafrika Vabariigis ning Naftali on seisukoha, et äsja avalikustatud salvestised heidavad sellele seisukohale uut valgust.

Ronald Reagan oli USA president aastatel 1981–1989. Ta suri 2004. aastal 93-aastaselt pärast pikka võitlust Alzheimeri tõvega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles