ERMi uurimisrühm asub Handi-Mansimaal Reguly mäetippu vallutama

Tartu Postimees
Copy
ERKi ja ERMi ühisekspeditsioon Lapimaale 41 aastat tagasi. Arhiivifoto.
ERKi ja ERMi ühisekspeditsioon Lapimaale 41 aastat tagasi. Arhiivifoto. Foto: Heiki Pärdi

Augusti algul suundub Eesti Rahva Muuseumi uurimisrühm Handi-Mansimaale, et võtta osa sealse Looduse ja Inimese Muuseumi korraldatud ekspeditsioonist marsruudil Hantõ-Mansiisk – Sergino – Saranpaul – Reguly mägi ning jäädvustada ekspeditsiooni materjalid.

Uurimisreis polaar-Uuralitesse toimub tänavuse rahvusvahelise põliskeelte aasta raames, mil 9. augustil tähistatakse rahvusvahelist põlisrahvaste päeva ning Ungari maadeavastaja ja soome-ugri uurija Antal Reguly 200. sünniaastapäeva.

Reguly oli üks esimesi ungarlasi, kes läks otsima esivanemate kodu Venemaal ning aastatel 1843–1846 külastas peaaegu kõiki soome-ugri keelkonda kuuluvaid rahvaid, andes olulise panuse uurali põlisrahvaste ajaloo, kultuuri ning geograafia uurimisel.

Esimesena märkis ta kaardile ka ühe polaar-Uuralite tippudest kõrgusega 1711 meetrit, mis kannab tema nime. Hantõ-Mansiiski Looduse ja Inimese Muuseumi ekspeditsiooni eesmärk on tutvustada laiemalt soome-ugri uurimislugu ning populariseerida muuseumide rolli etniliste kultuuride uurimisel ja turismi arendamisel.

ERMi välitööd Jugra Handi-Mansi autonoomses ringkonnas toimuvad uurimisprojekti «Soome-ugri dialoogid: Nõukogude Eesti etnograafid hõimurahvaid uurimas (1944–1991)» raames, mille ülesanne on vaadata ja intervjueerida inimesi ning paiku, kus toimusid ERMi välitööd ja uurimisreisid 1970.–1980. aastatel.

Omaaegsete uurimisreiside materjalid on säilitatud ERMi kogudes ning kasutusel soome-ugri püsinäitusel «Uurali kaja». Välitööde eesmärk on jäädvustada kaasaegset handi-mansi elu ja pärandkultuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles