Rouhani: USA kardab Iraani välisministrit (1)

Copy
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: AFP / Scanpix

 Iraani president Hassan Rouhani ütles täna, et USA otsus kehtestada sanktsioonid välisminister Mohammad Javad Zarifile näitab, et Washington kardab islamivabariigi kõrgeimat diplomaati.

"Nad kardavad meie välisministri intervjuusid," ütles Rouhani televisioonis edastatud kõnes, viidates intervjuudele, mida Zarif andis hiljuti New Yorgis välismeediale.

Valge Maja teatas eile sanktsioonide kehtestamisest Zarifile.

Muu hulgas külmutatakse kõik Zarifi varad Ühendriikides või USA kontrolli all olevates piirkondades. Ühtlasi kavatsetakse pärssida Zarifi rahvusvahelist reisimist.

"Zarif viib ellu Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei vastutustundetut poliitilist tegevuskava ja on režiimi peamiseks eestkõnelejaks kogu maailmas. USA saadab Iraani režiimile selge ja kindla sõnumi, et selle viimase aja käitumine on vastuvõetamatu," ütles rahandusminister Steven Mnuchin ametlikus avalduses.

Iraan teatas mõned päevad tagasi, et USA lükkas tagasi Teherani pakkumise korraldada vastutasuks sanktsioonide tühistamisele põhjalikumaid tuumainspektsioone, sest Washington ei otsi dialoogi.

2015. aasta Iraani tuumaleppe järgi peab Iraan ratifitseerima niinimetatud lisaprotokolli, mis näeb ette põhjalikumad inspektsioonid kaheksa aastat pärast lepingu sõlmimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles