Trump andis pojale kingitud Mongoolia hobusele nimeks Võit

Copy
Trump tervitamas Mongoolia presidenti Valge Maja ees.
Trump tervitamas Mongoolia presidenti Valge Maja ees. Foto: Leah Millis / REUTERS / Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ütles eile, et tema 13-aastasele pojale Barronile kingitud Mongoolia hobuse nimeks saab Võit. Kohtumisel Mongoolia presidendiga arutasid riigipead ka majanduslikke ja julgeolekuküsimusi.

Kui Mongoolia president külastas eile Valget Maja, siis lootis ta Trumpilt saada olulist sõnumit: mis saab Trumpi pojale kingitud hobuse nimeks.

Vaatamata sellele, et presidendi poeg ei ole hobust, mille Mongoolia president eelmisel kuul talle sümboolselt kinkis, endale saanud, siis oli Khaltmaa huvitatud sellest, mis nime Trump hobusele annab, vahendab CNN.

Trump andis seejärel meediale teada, et hobuse nimeks saab Võit (Victory). President küsis ka reporteritelt: «kas te olete hobuse pilti näinud? Ilus».

Ta kiitis ka Mongoolia inimesi ning tõi välja, et Khaltmaa on endine võitluskunstide maailmameister. «Mongoolia – nad on head võitlejad,» ütles president. «Nad on head võitlejad, head maadlejad, head võitjad.»

Hobune ei lähe USAsse elama

Vaatamata sellele, et hobune on sümboolselt Trumpi pojale antud, siis reeglite järgi ei ole kingituse vastuvõtmine lubatud. Mongoolia on aga ka varem teinud sarnaseid sümboolseid kingitusi oma kuulsate hobustega.

Hobused teeb eriliseks nende väike kasv ning kasvatamise pikk traditsioon, mis läheb tagasi Tšingis-Khaani valitsemisajani, vahendab USA Today.

Kuigi kingitud hobust enda kätte ei saa, siis antakse maailma riigipeadele võimalus hobuseid nimetada. Varem on sarnase au osaliseks saanud endine asepresident ja 2020. aasta USA presidendikandidaat Joe Biden ning endine USA kaitseminister Chuck Hagel.

Trumpile kingitud hobune

Valge Maja pressiesindaja Stephanie Grisham jagas hiljem Twitteris pilti, millel on Trumpi perekonnale kingitud hobune.

«Esiperekond on väga tänulik Mongooliale selle traditsioonilise kingi eest,» ütles ta. «Hobune sai nimeks Võit ning jääb elama Mongooliasse.»

Kahe riigi presidendid arutasid ka majanduslikke ja julgeolekuküsimusi

Mongoolia, mis asub Venemaa ja Hiina vahel, on Trumpi administratsiooni ametniku sõnul ideaalses kohas strateegiliste suhete arendamiseks. Ametnike sõnul annavad läbirääkimised Mongooliaga USA-le hea võimaluse parandada mõlema riigi strateegilist positsiooni Hiinaga.

Kašmiir, hinnatud tekstiilmaterjal, oli üks peamine teema läbirääkimistel, vahendab CNN. Mongoolia on üks maailma suurimaid kašmiiri tootjaid, kuid hetkel saadetakse enamik toormaterjali Hiinasse, kust seejärel tooteid tehakse ja eksporditakse. Jutuks tuli alternatiivide loomine, nagu Mongoolia iseseisva tekstiilitöötlemise arendamine.

Lisaks arutasid kahe riigi liidrid ka muid teemasid, nagu sõjalist koostööd kahe riigi vahel ning USA investeeringuid riigi maarvarade kaevandamisesse. Mongoolia pakkus välja ka võimaluse, et Trumpi ja Põhja-Korea riigipea Kim Jong-Uni kohtumised tuumarelvastuse vähendamise osas võiksid edaspidi toimuda Mongoolias, vahendab USA Today.

See oli Mongoolia presidendi esimene visiit USAsse alates 2011. aastast. Trumpi administratsioon näeb Mongooliat olevat USA poolt hüljatud ning nüüd proovib Trump suhteid Mongooliaga parandada, ütles administratsiooni ametnik CNNile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles