Isa jälgedes: kes oli surnuks kuulutatud Hamza bin Laden? (2)

Copy
Hamza bin Laden oma pulmas. Videokaader pärineb materjalide seast, mille CIA leidis 2011. aastal Pakistanist majast, kus tapeti Osama bin Laden, ning on enam kui kümme aastat vana.
Hamza bin Laden oma pulmas. Videokaader pärineb materjalide seast, mille CIA leidis 2011. aastal Pakistanist majast, kus tapeti Osama bin Laden, ning on enam kui kümme aastat vana. Foto: CIA/AP/SCANPIX

Ühendriikide allikate väitel on Al-Qaeda troonipärijaks peetud Hamza bin Laden tapetud, kuid isegi talle aastaid jahti pidanud luureametitel pole selget pilti, kes terrorirühmituse asutanud Osama bin Ladeni poeg lõpuks ikkagi oli või kus ta oma elu veetis.

Alles tänavu veebruaris pakkus USA välisministeerium ühte miljonit dollarit info eest, mis viiks Hamza bin Ladeni tabamiseni. Toonases teates nimetati arvatavasti 30. eluaastate alguses olnud meest Al-Qaeda tõusvaks liidriks ning süüdistati teda katses ärgitada terroriste korraldama rünnakuid Ameerika Ühendriikide vastu.

USA välisministeeriumi kinnitusel said nad Osama bin Ladeni plaanist valmistada oma poega ette terrorirühmituse liidri ametiks aimu materjalidest, mis leiti Al-Qaeda juhi majast 2011. aastal pärast rünnakut, milles USA eriväed tapsid 2001. aasta 11. septembri terroriakti arhitekti. Muuhulgas leiti Pakistanis asunud elamust ka video Hamza bin Ladeni pulmadest.

2017. aastal andis Hamza bin Laden oma perele hiljem lekkinud sõnumis teada, et tema 12-aastane poega olla tapetud, kuid lapse surma asjaolud jäidki ebaselgeks.

Viimastel aastatel on Al-Qaeda avaldanud 11 helisõnumit, kus Hamza bin Laden ähvardan USAd ning kutsub üles kättemaksule oma isa surma eest ja innustab Süüria džihhadiste.

Viimane teadaolev avaldus Hamza bin Ladenilt pärineb 2018. aasta märtsist ning selles kutsus ta Araabia poolsaare elanikke üles revolutsioonile. Tänavu märtsis võttis Saudi Araabia talt ära riigi kodakondsuse.

Suurema osa Hamza bin Ladenit puudutavast infost on aga oletuslik – BBC Washingtoni korrespondendi Chris Buckleri sõnul näitab seda kasvõi asjaolu, et isegi USA ametnikud ei tea, millal mees täpselt sündis või kus ta viimastel aastatel elas.

Küll aga on Buckleri sõnul selge, et Hamza bin Ladenit oli kasvatatud terrorismivaimus: «Bin Laden oli vaid laps ajal, kui ta isa aitas plaanitseda 11. septembri rünnakuid, kuid äärmusrühmituse legendi kohaselt oli ta sel ajal isa kõrval. Pojana, kes kasvas üles Ameerikat vihates, oli paratamatu, et isa surm eriüksuslaste käe läbi pidi alatiseks jääma tema kinnisideeks.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles