Siberis lõõmavate metsade taastumine võtab vähemalt 60 aastat

Copy
Vene võimude avaldatud pilt kustutustöödest Krasnojarski krais 1. augustil.
Vene võimude avaldatud pilt kustutustöödest Krasnojarski krais 1. augustil. Foto: EPA / Scanpix

Venemaa Teaduste Akadeemia teadlased ennustavad, et pärast Siberi suurpõlengut taastuvad metsad kõige varem 60 aasta pärast ning kohati võib see aega võtta üle sajandi.

Uurijate arvates sõltub põlenud metsade taastumine mitmest mõjurist, samuti põlengu tüübist – kas põlesid ladvad või alusmets.

«Metsade taastumise aeg sõltub väga paljudest mõjuritest. Näiteks Põhja-Siberis (Sahha, Evengimaa) läheb männil või lehisel täis kasvamiseks vähemalt sada aastat. Kusagil Lõuna-Siberis võib see täis kasvada 60-70 aastaga. Praegu väga tugevasti põleva Põhjala taiga taastumiseks ei pruugi jaguda isegi tervest sajandist,» ütles metsateadlane Aleksandr Brjuhanov.

Märgitakse samuti, et varem oli Siberi loomulike looduspõlengute vaheaeg 20-50 aastat, kuid praegu on see märgatavalt lühenenud. «Oli alasid, mis võisid põleda kord saja või 150 aasta jooksul. Need on soised alad, näiteks tiheda hüdroloogilise võrgustikuga Lääne-Siber. Kuid tänapäeval kliimamuutuste ja eriti inimtegevuse tõttu on paljudes paikades põlenguvahe kahanenud 5-15 aastani,» tsiteeris pressiteenistus Brjuhanovit.

Praegu põleb Sahhas, Krasnojarski krais ja Irkutski oblastis üle kolme miljoni hektari metsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles