Tubakavaba snus'i maaletooja: oleme riigikassasse maksnud ligi 100 000 eurot (3)

BNS
Copy
Huuletubaka tarvitamine. Pilt on illustratiivne.
Huuletubaka tarvitamine. Pilt on illustratiivne. Foto: Sven-Olof Ahlgren / SCANPIX / Code 60605

Tubakavaba huuletubaka maaletooja teatel on esimeste nädalatega Eestis müüdud üle 20 000 karbi tubakavaba snus'i, millest on riigile laekunud ligikaudu 100 000 eurot maksutulu.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Rainer Lauritsa sõnul on veel vara kinnitada maksulaekumiste suurust, kuna juulis turule lähetatud toodete eest tasuvad aktsiisilaopidajad augusti 20. kuupäevaks.

Lauritsa sõnul on ka vara hinnata, kas tubakavaba snus on osaliselt asendamas huuletubaka illegaalset turgu. «Meie eesmärk on loomulikult see, et toodete käitlemisel jälgitakse seadustega kehtestatud nõudeid,» ütles Laurits BNS-ile.

«Seni liikus snus ainult althõlma musta turu diilerite kaudu. Hinnanguliselt oli musta turu maht umbes 10 miljonit eurot, mistõttu julgen arvata, et riik on pelgalt selle paari-kolme nädalaga teeninud ligi 100 000 eurot maksutulu,» ütles nikotiinipatjade PAZ ja FOXwhite maaletooja Foxtrot Uniform Capital OÜ tegevjuht Peter Puks pressiteate vahendusel.

Kui siiamaani oli tubakavabade nikotiinipatjade müük jaekaubanduses keelatud ning alternatiivsed tubakatooted liikusid mustal turul, siis viimastel nädalatel on nikotiiniga snus vabamüügis.

Kui ametnike hinnangul Eestis umbes 30 000 snus'i tarbijat, siis Puksi sõnul on tarbijaskonna arv vähemalt kaks, kui mitte kolm korda suurem.

Tubakaseaduse kohaselt on Eestis keelatud suitsuvaba tubakatoote käitlemine, välja arvatud ärilisel eesmärgil sellise laeva pardal, mis suundub riiki või lähtub riigist, kus laeval ladustatava suitsuvaba tubakatoote müük on lubatud.

Suitsuvaba tubakatoode on näiteks närimistubakas ja nuustubakas ning suukaudseks kasutamiseks mõeldud tubakas, mille tarvitamiseks pole vaja põlemisprotsessi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles