Türgi võimud asusid iidset linna uputama

Copy
Türgi sõdur valvab Artuklu sauna teisaldamist.
Türgi sõdur valvab Artuklu sauna teisaldamist. Foto: AFP / Scanpix

Türgi võimud on asunud sulgema vastuolulist tammi Tigrise jõel, millest tekkiva tehisjärve alla jääb 12 000 aastat vana Hasankeyfi linn, teatasid täna aktivistid.

Türgi kaguosas Batmani provintsis asuv 3000 elanikuga väikelinn kaob, kui jõevesi Ilisu projektiga üles paisutatakse.

Mõned kohalikud elanikud on olukorraga leppinud ja loodavad, et projekt toob piirkonna majandusele kasu, paljud on aga kultuuripärandi hävimise pärast mures.

«Nad on tammi sulgenud ja vesi tõuseb,» ütles ühenduse «Hoiame Hasankeyfi elus» esindaja Ridvan Ayhan.

Tigrise jõele ehitatud tamm teeb murelikuks ka Iraagi, kes jagab jõge Türgiga, sest projekt võib suurendada piirkonna veepuudust.

Tammil on keskne koht Türgi Kagu-Anatoolia projektis (GAP), mille eesmärk on ühe riigi kõrvalisema ja mahajäänuma piirkonna arendamine.

Ayhani sõnul on satelliidipiltidelt näha, et vesi katab juba 20 kilomeetri pikkuse ala. Projekti vastaste sõnul alustasid võimud sellega juba 17.-19. juulil.

«Me nõuame võimudel vee allalaskmist,» ütles Ayhan ja lisas, et ametlikku teadet tammi sulgemise kohta ei ole antud.

Ta ei osanud öelda, kui kaua linna uputamine võib aega võtta, aga ilmselt kestab see mitu kuud.

Valitsuse väitel on kõik Hasankeyfi mälestised päästetud, kõrgemale kohale on kolitud ka 1600 tonnine Artuklu saun ja 14. sajandist pärineva aijubiidide mošee jäänused.

Euroopa Inimõiguskohus lükaks veebruaris tagasi aktivistide taotluse projekti peatamiseks, leides, et kultuuripärandi kaitsmine ei ole universaalne õigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles