Alžeerias nõudsid meeleavaldajad ajutise valitsuse lahkumist

Copy
Meeleavaldajad Alžiiris.
Meeleavaldajad Alžiiris. Foto: Arslane Bestaoui/SIPA / Arslane Bestaoui/SIPA

Alžeeria pealinnas Alžiiris nõudsid tuhanded meeleavaldajad reedel ajutise valitsuse lahkumist ja kutsusid üles kodanikuallumatusele.

"Kodanikuallumatus on tulemas," karjusid meeleavaldajad.

Kümned politseikaubikud olid taas paigutatud Alžiiri postimaja ette, millest on saanud nüüdseks juba kümneid nädalaid kestnud protestiliikumise sümbol.

Meeleavaldused algasid veebruaris president Abdelaziz Bouteflika kaks aastakümmet kestnud ametiaja vastu. President oli sunnitud ametist lahkuma aprillis. Meeleavaldajad pole aga rahul ka tema asemele asunud ajutise valitsusega, mida juhivad Abdelkader Bensalah ja armee ülemjuhataja Ahmed Gaid Salah.

"Salah astu tagasi!" hüüdsid meeleavaldajad.

Alžeeriat haaras protestilaine pärast seda, kui riigi kauaaegne liider Bouteflika oli teatanud veebruaris kavatsusest kandideerida viiendaks ametiajaks. 

Ta pani küll ameti maha, kuid meelevaldajad jätkasid protestimist, ärgitades "süsteemi" ümber korraldama ning Bouteflika-aegseid tegelasi lahkuma. 

Ajutine president Abdelkader Bensalah tegi ettepaneku korraldada presidendivalimiste ettevalmistamiseks "erapooletu" rahvuslik dialoog, millesse ei sekkuks riik ega sõjavägi.

Tema ettepanekud, mida toetas ka mõjuvõimas relvajõudude ülem Ahmed Gaid Salah, ei olnud piisavad, et protestijaid maha rahustada. 

Massimeeleavaldusi korraldatakse endiselt igal reedel pealinnas Alžiiris ja teistes võtmetähtsusega linnades. 

Viimastel nädalatel on politsei pidanud kinni tosinaid meeleavaldajaid, kes on siis reedeste meeleavalduste järel taas vabastatud.

Vaatlejate hinnangul on kinnipidamised ja teised meetmed, sealhulgas politseijõudude jõuline kohalolek mõeldud protestijate heidutamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles