USA karistas Venemaad Skripali mürgitamise eest taas sanktsioonidega (2)

Copy
Pilt presendi ja tellingute all majast, kus asub endise Vene topeltagendi Sergei Skripali kodu. Arvatakse, et just siin ta mürgitati.
Pilt presendi ja tellingute all majast, kus asub endise Vene topeltagendi Sergei Skripali kodu. Arvatakse, et just siin ta mürgitati. Foto: Adrian Dennis / AFP / Scanpix

USA kehtestas täna Venemaale 2018. aastal Suurbritannias topeltagendi Sergei Skripali keemiarelvaga ründamise eest uued sanktsioonid. Venemaa aga mõistis need hukka.

Skripali ja tema tütre mürgitamises nõukogudeaegse närvimürgiga Novitšok süüdistatakse Vene luuret. Venemaa eitab seost juhtumiga.

Washington teatas laupäeval, et ei luba rahvusvahelistel finantsasutustel pikendada laene ega finants- või tehnilist abi Venemaale. Lisaks piirab ta USA pankadele Vene riigivõla ostmist, ütles välisministeeriumi esindaja Morgan Ortagus.

USA piirab ka keemia- ja biorelvaprogrammides kasutatavate kaupade ja tehnoloogia eksporti Venemaale.

Rakendatavad meetmed välistavad Venemaa jaoks miljardite dollarite ulatuses kahepoolse äritegevuse Ühendriikidega, lisas Ortagus.

Sanktsioonid jõustuvad 15 päeva pärast ametlikku väljakuulutamist kongressis ehk umbes 19. augustil ning jäävad kehtima vähemalt 12 kuuks.

Rünnak Salisburys oli esimene keemiarelva rünnak Euroopas pärast Teist maailmasõda. Mürgitamine ajas teised riigid marru ning selle tulemusena saatsid nad välja suure hulga Vene diplomaate. Seda tegi ka USA.

Skripalide mürgitamise taustal on sanktsioonid Venemaale kehtestanud ka Euroopa Liit. Jaanuaris kehtestas blokk keemiarelvade pärast sanktsioonid üheksale Vene ja Süüria ametnikule, kelle seas on mõjuvõimsa Vene sõjaväeluure GRU juht.

Venemaa mõistis Skripali, endise GRU agendi 2006. aastal süüdi riigireetmises, kuid vabastas ta 2010. aastal luurajate vahetusega. Samal aastal asus ta elama Inglismaale.

Venemaa mõistis uued sanktsioonid hukka

Londoni sõnul kiitis tapmiskatse heaks «peaaegu kindlasti» Moskva. Venemaa aga eitab juhtunuga seotust ning tegi seda ka täna uutele USA sanktsioonidele vastates.

Venemaa USA saatkonna sõnul on sanktsioonid järjekordne katse «karistada neid, kes keelduvad Washingtoni diktaadile allumast ning kaitsevad oma riiklikke huve».

«Me ei ole näinud tänini mingeid tõendeid Venemaa seotusest Salisburys juhtunuga ja Briti pool on keeldunud tegemast Venemaaga koostööd juhtumi uurimiseks,» ütles saatkond Facebookis.

«Selle asemel on Washington otsustanud võtta endale supervõmmi ja ülemkohtuniku fuktsioonid õigusega otsustada, kes on süüdi, ja määrata neile karistusmeetmed.»

Venemaa ei kahetse ega võta endale «Skripali juhtumi» eest süüd, lisatakse avalduses. 

Saatkond süüdistab Washingtoni õigusriigi põhimõtete rikkumises ja süütuse presumptsiooni eiramises.

Samas tuletatakse meelde, et «Venemaa hävitas kõik oma keemiarelvavarud juba 2017. aastal», USA ei ole omi aga ikka veel hävitanud ning lükkab tähtaega üha edasi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles