Galerii: Tartu kesklinna täidavad täna head maitsed maalt ja merelt

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Sel nädalavahetusel viiendat korda peetav Tartu toidu- ja veinifestival on täies hoos. Küüni tänav muutus tänaseks päevaks pikaks toidualleeks ning Poe tänava park on veiniala päralt.

Kuigi festivali esimesel tunnil sabistas Tartus veidi vihma, ei valgunud Küüni tänava festivali ala selleks ajaks rahvast tühjaks. Abikaasad Ülo ja Karin ootasid koos teiste festivalikülastajatega vihma möödumist ühes paljudest toidutelkidest. «Proovisime angerjasuppi, pole seda varem söönud, maitses väga hästi,» sõnas Ülo. Lisaks rammusale kõhutäiele ostsid abikaasad laadalt ka suitsukala, mida õhtul kodus nosida.

Üldse oli festivalil palju rõhku pandud kalaroogadele. Restorani Ylicool pop-up söögikohas sai maiustada rääbisega. Kuigi rääbisepüük lõppes paar päeva tagasi Peipsil ära, olid restoranil veel toidu- ja veinifestivaliks mõned varud.

Huvitavat maitseelamust pakuti toidutelgis Krõbe Räim, kus paberist torbikusse ei pandud mitte friikartuleid, vaid frititud räime ja musta leiba. Teise panni peal valmistasid nad kohupiimapallikesi.

«Meil kahjuks nii palju rääbist pole kui soomlastel, aga meri annab meile räime, mis on vähemalt sama maitsev,» sõnas toidutelgi Krõbe Räim perenaine Maia-Liisa Ahman ning sättis pabertuutusse raputatud räimedele peale koorekastet ja ühe hapukurgi.

Ta selgitas, et reisivad suviti toidutelgiga mööda Eestit ühelt sündmuselt teisele. «Käime kõikidel folkidel ja toidufestivalidel,» sõnas Maia-Liisa Ahman. Talvisel ajal on Krõbeda Räime naistel muud tegemised. «Noh, siis on meil tööd hambaravis ja igal pool mujal,» lisas Ahman.

Kaks Tallinna noormeest Riko Laiõun ja Jaan Martin Raik pakkusid festivalil enda valmistatud karamellikastet. Noormehed lõid ettevõtte Maitsete Majakas ning käivad nüüd mööda Eestit rahvale oma tooteid tutvustamas. Et meeste ettevõtmine on sedavõrd värske, on neil praegu tootevalikus kaks toodet: rammus karamellikaste ning taimne karamellikaste. «Eks tulevikus kindlasti täiendame enda tootevalikuid,» kinnitas Laiõun.

Nende karamellikaste osaleb ka «Tartu maitse 2019» konkursil, kus lisaks Maitsete Majakale on konkurentsis veel seitse toodet.

Näiteks pani Elva vallas tegutsev kasemahlatalu BirchLagoon sel korral «Tartu maitse» konkursile mündimaitselise kasemahla. BirchLagoon osales Tartu toidu- ja veinifestivalil täies koosseisus. Nimelt töötab ettevõttes kaks inimest: Rain Komlev ja tema naine Birgit Lõhmus. «Töötame kahe pea ja nelja käega, ise kogume, ise villime, ise turustame,» lisas Komlev.

Tartu toidu- ja veinifestival jätkub homme Tammelinnas kodukohvikute päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles