USA ajakiri: Trump kutsus Iraani välisministri Valgesse Majja

Copy
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif 12. juunil Teheranis.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif 12. juunil Teheranis. Foto: Kenare/AFP

USA president Donald Trump kutsus Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifi juulis riikidevaheliste pingete haripunkti ajal Valgesse Majja, kirjutas Ühendriikide ajakiri reedel. 

Kutse esitas Zarifile vabariiklasest senaator Rand Paul presidendi loal ja see lükati tagasi, kirjutas New Yorker. Iraani välisminister olevat märkinud, et selle vastuvõtmine on Iraani juhtkonna, mitte tema otsustada. 

Valge Maja ja Ühendriikide välisministeerium ei vastanud AFP palvetele New Yorkeri teadet kommenteerida. New Yorkeri artikkel tugines USA ja Iraani allikatele ja ajakirja väitel tähtsas ametis diplomaadile. 

Zarif ütles New Yorkerile, et ei tahaks Valge Maja kohtumist, mille ainsaks tulemuseks on foto ja kaheleheküljeline avaldus, kirjutas ajakiri. 

Paul püüdis Zarifiga kohtumist korraldada mitu nädalat ja sai temaga 15. juulil kokku New Yorgis kohtumisel, mille käigus andis ta üle Trumpi kutse, kirjutas New Yorker. 

Iraani välisminister rääkis tund aega kestnud kohtumisel võimalustest lõpetada vastasseis riigi tuumaprogrammi üle ja leevendada Trumpi muresid, kirjutas ajakiri. 

Trump on öelnud hoolimata sagedasest kriitikast Teherani aadressil korduvalt, et tahab Iraani juhtkonnaga läbirääkimisi pidada.

USA presidendi sõnul on islamivabariik korrumpeerunud, ebaefektiivne ja ohtlik režiim, mis ohustab piirkondlikku julgeolekut ja Ühendriikide huve. 

Trump viis eelmisel aastal Ühendriigid välja 2015. aasta tuumaleppest, mille allkirjastamise nimel oli töötanud tema eelkäija Barack Obama, ja taastas majandussanktsioonid Iraanile.

Tänavu mais teatas Iraan, et loobub osaliselt tuumaleppega kehtestatud piirangutest ja ähvardas teistegi sammudega, kui leppele truuks jäänud osapooled ei leia teed USA sanktsioonidest mööda minna.

Tuumaleppega tühistati Iraanile selle tummaprogrammi tõttu kehtestatud sanktsioonid vastutasuks tuumategevuse osalisele peatamisele. 

Ühendriikide «maksimaalse surve» kampaania Iraanile on põhjustanud kriisi kogu Pärsia lahe piirkonnas.

20. juunil teatas Iraan USA luuredrooni allatulistamisest ja Trump avalikustas paar päeva hiljem, et oli andmas luba õhurünnakuteks Iraanile, kuid otsustas neist viimasel hetkel loobuda. 

USA kehtestas sel nädalal sanktsioonid Zarifile endale. Varem on Ühendriigid kehtestanud sanktsioonid Iraani kõrgeimale juhile ajatolla Ali Khameneile.

Zarifile kolmapäeval määratud piirangud ei takista teda sõitmast New Yorgis asuvasse ÜRO peakorterisse, selle keelamist ei luba Ühendriikide rahvusvahelised kohustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles