Nobeli rahupreemia laureaat Nadia Murad ärgitab jeziide Iraaki naasma

Copy
Iraagi jeziidi vähemuse kuuluv Nobeli rahupreemia laureaat Nadia Murad laupäeval Saksamaal Stuttgartis.
Iraagi jeziidi vähemuse kuuluv Nobeli rahupreemia laureaat Nadia Murad laupäeval Saksamaal Stuttgartis. Foto: THOMAS KIENZLE/AFP/Scanpix

Nobeli rahupreemia laureaat Nadia Murad kutsus laupäeval Iraagi jeziidi vähemust naasma oma esivanemate põlisesse elupaika Sinjari, kus džihadistid viie aasta eest selle iidse usundi järgijate kogukonda jõhkralt ründasid

Murad oli üks neist tuhandetest jeziidi naistest ja tüdrukutest, kelle röövis äärmusrühmitus Islamiriik, mis hõivas 2014. aastal Iraagis suuri alasid.

Saksamaa jeziidinõukogu kutsel Stuttgarti linnas kõneldes märkis ta, et Sinjari on juba naasnud enam kui 90 000 jeziidi.

«Kuid meil on vaja veel enam naasjaid, et nurjata lõplikult IS-i plaan nad Sinjarist välja tõrjuda,» ütles ta.

«Kurdi ja Iraagi võimud ei ole teinud meie heaks midagi ning Sinjari piirkonnas puudub praegu kohalik võim,» lisas ta.

Nimetades positiivsete sammudena selle piirkonna demineerimist ja massihaudade avamist, ärgitas ta taastama seal ka avalikke teenuseid, nagu koolid ja haiglad.

Ta nõudis ka, et Kurdistani ja Iraagi võimud maksaksid hüvitist IS-i käest elusalt pääsenud jeziididele, kuid «seni ei ole nad teinud midagi».

Bagdad on tasunud mõnedele jeziididele ühekordset hüvitist 1700 USA dollari ulatuses, mis võrdub umbes kolme Iraagi keskmise kuupalgaga.

2014. aasta 3. augustil vallutasid IS-i võitlejad Sinjari mäe, hukkasid tuhandeid jeziidi mehi ja poisse ning röövisid tüdrukuid, et neid seksiorjadena kasutada.

ÜRO hinnangul võrdub IS-i tegevus seal genotsiidiga.

Maailma 1,5 miljonist jeziidist elas enne 2014. aastat umbes 550 000 Iraagi põhjaosa äärealadel.

Džihadistide metsikused sundisid 360 000 jeziidi pagema Iraagi teistesse piirkondadesse, sealhulgas Kurdistani, kus nad elavad kipakates põgenikelaagrites.

Võimude andmeil röövis IS enam kui 6400 jeziidi ning vaid pooltel nendest õnnestus põgeneda või päästetud saada. Ülejäänute saatus on teadmata.

Umbes 100 000 neist pages välismaale.

Saksamaal elab jeziide umbes 150 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles