USA otsib liitlasi Pärsia lahe mereturbekoalitsiooni (2)

Copy
USA kaitseminister Mark Esper (vasakul esimene), USA välisminister Mike Pompeo, Austraalia välisminister Marise Payne ja Austraalia kaitseminister Linda Reynolds pühapäeval Sydneys kahe riigi strateegilise dialoogi kohtumisel.
USA kaitseminister Mark Esper (vasakul esimene), USA välisminister Mike Pompeo, Austraalia välisminister Marise Payne ja Austraalia kaitseminister Linda Reynolds pühapäeval Sydneys kahe riigi strateegilise dialoogi kohtumisel. Foto: RICK RYCROFT/AP/Scanpix

USA liidrid kinnitavad, et suudavad veenda liitlasi tulema appi Pärsia lahe laevateid Iraanist lähtuva ohu eest kaitsma, kuid pühapäeval ei osatud nimetada veel ühtki riiki.

Kaitseminister Mark Esper ütles Austraalia liidritega kohtudes, et on saanud liitlastelt hea vastuse ning mõnd osalusteadet on oodata juba lähemal ajal. 

Välisminister Mike Pompeo üles ajakirjanikele, et sel teemal on käsil palju jutuajamisi.

Nende Austraalia kolleegid aga selget vastust ei andnud.

«Ühendriikide palve on väga tõsine, aga keeruline. Sellepärast kaalume me praegu seda palvet väga tõsiselt,» ütles kaitseminister Linda Reynolds. «Mingit otsust veel tehtud ei ole.»

USA alustas juunis tööd «paljurahvuselise merendusalgatuse» operatsioon Sentinel kallal, mis peaks tõhustama Pärsia lahe kui tähtsaima Lähis-Ida veetee seiret ja julgeolekut. Algatuse ajendiks on president Donald Trumpi administratsiooni kahtlus, et mitme kaubalaeva ründamise taga on Iraan.

USA staabiülemate ühendkomitee esimees merejalaväekindral Joseph Dunford on öelnud, et Ameerika sõjaväe ülesanne oleks Hormzi väinas patrullivate koalitsioonipartnerite laevade luure- ja vaatlusandmetega varustamine.

33 kilomeetri pikkune Hormuzi väin on idapoolne sissepääs Pärsia lahte. Väina ühele kaldale jääb Iraan, teisele Araabia Ühendemiraadid. 

Valvata tuleks aga ka Jeemeni ja Araabia poolsaare vahelist tiheda liiklusega Bab el Mandebi väina.

Dunfordi sõnul saadaksid kaubalaevu sõjalaevad, mis seilaksid aga kaubalaeva lipu all.

Esper tutvustas ideed NATO kaitseministrite kohtumisel juunis, kuid seni ei ole USA saanud üheltki liitlaselt lubadust osaleda. Mõned Euroopa riigid on hoopis väljendanud kartust, et operatsioon võib provotseerida konflikti, ja mõistlikum oleks panna jõud diplomaatilise lahenduse leidmisele.

Pompeo ja Esper kinnitasid pühapäeval, et riigid on vaikselt toetust avaldanud, kuid ei taha seda veel avalikustada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles