Suursaadik Mart Laanemäe: Saksa peavooluparteid ei usalda paremtiival olevat AFDd (3)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Suursaadik Mart Laanemäe.
Suursaadik Mart Laanemäe. Foto: Peeter Langovits

Berliinis oma nelja-aastase lähetuse lõpetanud Eesti suursaadiku Mart Laanemäe sõnul ei taha Saksa peavooluparteid AFDga koostööd teha, kuna ei usalda neid.

«AFD (Alternative für Deutschland) mõned liikmed teevad aegajalt selliseid avaldusi, mis ei sobi Saksamaal üldse poliitika konteksti ja see on põhjus, miks sisuliselt kõik erakonnad keelduvad nendega koostööd tegemast – keegi ei saa olla kindel selles, et nad on suutelised samade reeglite järgi mängima (kui teised Saksa peavoolu parteid),» ütles sel nädalal Berliinis oma nelja-aastase lähetuse lõpetanud Eesti suursaadik Mart Laanemäe KUKU raadio saatele «Neeme Raud. Siin» antud intervjuus.

Saksamaal ei ole praegu ühtegi suuremat probleemi, isegi põgenikeküsimus on kuidagi taandunud, mis ei tähenda, et siin ei oleks näha inimesi kogu maailmast, rääkis suursaadik ja ja täpsustas: «Tööpuudust sisuliselt enam ei ole, majandusega on kõik hästi, kuigi kõik kardavad et kohe-kohe midagi juhtub,» rääkis Laanemäe raadiointervjuus. «Inimeste elujärg on üldjoontes hea, riik toimib. Seega ei ole sakslastel suuri muresid ja seetõttu neil väga väiksed mured kuidagi võimenduvad.»

AFD püüab tema sõnul pidevalt esile tuua teemasid, mis näitaksid, et kõik ei ole hästi. Kuid palju neist teemadest ei haaku Saksamaal poliitika peavooluga ja on isegi riigi põhimõtete vastased. «Teatud määral on see väga kontrollimatu, see ei ole väga saksa-pärane,» iseloomustas Laanemäe AFD tegevust.

Nüüd, kui väga tugev liider ehk kantsler Angela Merkel plaanib erruminekut, iseloomustab Saksamaa hetkepoliitikat Laanemäe sõnul teatav peataolek, sest uut nii tugevat juhti ei ole ühestki Saksa erakonnast kerkinud. Laanemäe sõnul on samas muljetavaldav roheliste partei tõus Saksamaa peavooluparteiks.

Saksamaa poolt Euroopa Liidu agendasse jõuliselt toodud põgenike teema on üleval ka Saksamaal, nendib Laanemäe ja lisab, et pagulasküsimustest kõneldes tuleb hoiduda must-valgete seisukohtadega opereerimisest, nagu sageli tehakse, sest tegemist on väga kompleksse ning seega ka kompleksset analüüsi vajava teemaga.

Veel räägib Laanemäe Eesti ja Saksa kaitsekoostööst, mis on meie riikide vaheliste suhete üks peateema.

Pikemat intervjuud Eesti senise suursaadikuga Saksamaal Mart Laanemäega, kuulake SIIT.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles