Äärmusparempoolset portaali ootab hale lõpp (42)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
8chan ei tule otse välja ka Google'i otsingutulemustes
8chan ei tule otse välja ka Google'i otsingutulemustes Foto: Internet

Eestimaisele «Uutele uudistele» sarnase meelsusega USA paremäärmuslik portaal 8chan läheb tõenäoliselt sulgemisele, kuna kürberfirma ei taha seda enam kaitsta.

Veebisaitidele küberrünnakute tõkestamiseks lisaturvalisust pakkuv San Francisco ettevõte Cloudflare lõpetas täna keskööl 8chani kaitsmise. Põhjuseks teadmine, et sel nädalavahetusel Texases El Pasos toimunud tulistamises kahtlustav kasutas portaali oma manifesti levitamiseks, kirjutab BBC.

Varem on portaali oma sõnumite levitamiseks kasutanud näiteks märtsis Uus-Meremaal Christchurchis ja  aprillis Californias Poway sünagoogi tulistamises süüdistavad.

Cloudflare'i kaitse kaotamine tähendab, et 8chan saab eeldatavasti sihtmärgiks masspäringute ehk DDoS rünnakutele – täpselt samadele, millega Venemaa valitsus ründas Eesti portaali pronksiööde paiku. Tagajärheks on tavaliselt veebiserverite ülekoormus ja portaali muutumine juurdepääsematuks.

Cloudflare'i tegevjuht Matthew Prince ütles oma eilses ajaveebipostituses, et «8chan on end korduvalt tõestanud, et on vaenu õhutaja». «Nad on ennast tõestanud seadusevastastena ja et nende seadusetus on põhjustanud mitu traagilist surma,» kirjutas Prince.

8chan on Fredrick Brennani poolt 2013. aastal loodud foorum, mis on alternatiiv mängurite seas populaarsele portaalile 4chan.

Brennan loobus 2015. aastal 8chani omandist ja on sellest ajast alates nõudnud selle sulgemist. Pärast Cloudflare'i teadet kirjutas ta Twitteris: «Suur aitäh teile @CloudFlare. Sellel õudusunenäol võib lõpuks olla lõpp.»

8chan kuulub nüüd USA armee veteranile Jim Watkins, kes arvatavasti elab Filipiinidel.

Eestis on suurimaks paremäärmuslike vaadete levitajaks valitsuserakonna EKRE portaal Uued uudised. See võttis muu hulgas taaskasutusele mustanahalisi solvava väljendi «neeger», levitab islami-, välistööjõu- ning homovastseid sõnumeid ning flirdib natsi-Saksa retoorikaga. EKRE aitasid valitsusse Keskerakond ja Isamaa.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles