Füsioterapeut: parim ravim kukkumise vastu on treening

Liina Pääbo
, Eesti Füsioterapeutide Liidu juhatuse liige
Copy
Eakad inimesed treenimas
Eakad inimesed treenimas Foto: Marko Saarm

Kui me tegeleme ainult sellega, et lävepakk oleks eaka inimese kodus madalam, kuid jätame tähelepanuta, et nõrkade lihaste tõttu ei jaksa ta jalga tõsta, on lahendus ilmselgelt poolik, kirjutab Eesti Füsioterapeutide Liidu juhatuse liige Liina Pääbo vastukajana kukkumisõnnetusi käsitlenud Postimehe loole.

Nagu eelmisel nädalal Postimehes ilmunud artiklis kirjutati, on kukkumiste statistika Eestis tõeliselt nukker – igal aastal vigastab ennast kukkudes üle 74 000 inimese. Juhtkirjas toodi kukkumisprofülaktikana välja koduohutus ja libedusetõrje, mis on väga tähtsad, kuid mainimata jäi lihtne, kulutõhus ning kukkumisriski vähendav sekkumine: kehaline treening.

Lihasmass peaks olema meie tervise üks võtmenäitajaid, nagu seda praegu on vererõhk või kehamassiindeks. Kui lihasmass väheneb, on meil raskem igapäevaelu tegevustega – näiteks riietumine, vannis käimine ja aiatööd – toime tulla. Lisaks on vähenenud lihasmass seotud erinevate probleemidega, nagu suurenenud kukkumisrisk või aeglasem taastumine pärast operatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles