Iisrael esitles tulevikutanki prototüüpe (3)

Copy
Iisraeli peamine lahingutank Merkava 6. mail Gaza sektoris.
Iisraeli peamine lahingutank Merkava 6. mail Gaza sektoris. Foto: JACK GUEZ / AFP / Scanpix

Iisrael esitles eile prototüüpe "tuleviku lahingumasinatest", mis osutusid puutetundlike ekraanidega tankideks ja millest ühel on mängukonsoolile omane juhtpult.

Kaitseministeerium tahab arendada tanke, mida saavad suletud luugiga juhtida nelja sõduri asemel kaks. Ametnike sõnul oleks see ainulaadne saavutus.

Ministeeriumi ülesande prototüüpidega välja tulla said kolm firmat: Iisrael Aerospace Industries, Rafael Advanced Defence Systems ja Elbit Systems.

Projekt Carmel käivitati kolm aastat tagasi ja sellega ei taheta arendada ainult sõidukeid, vaid ka sensoreid ja muid süsteeme, mida saaks paigaldada ka olemasolevatesse tankidesse.

Sõdurite vähendamisega kahele said hakkama kõik kolm firmat.

Sõidukitel on ka autonoomse juhtimise ja sihtmärgi tuvastamise võimalus, mida lubavad tehisintellekt, sensorid, kaamerad ja muud süsteemid.

«See on revolutsiooniline kontseptsioon, mis tugineb tipptehnoloogial,» ütles Iisraeli kaitseministeeriumi uurimis- ja arendustööde juht brigaadikindral Yaniv Rotem.

«Paljud riigid ja paljud sõjaväed otsivad tuleviku soomussõidukeid,» lisas ta.

Iisraeli sõjavägi esitles prototüüpe pühapäeval USA maaväe esindajatele, hiljem tehakse sama ka teiste riikide sõjaväelastele.

Kaitseministeeriumi teatel läbisid kõik kolm prototüüpi edukalt rea katseid.

Rotemi sõnul jõuavad soomussõidukid lõpuks punkti, kus need on täiesti autonoomsed. Tema sõnul on aga projekti täpse ajaraamistiku ja eelarvega väljatulemiseks liiga vara.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles