Kodulehe turvalisus. Minu ettevõtte koduleht küll ühtegi häkkerit ei huvita. Või siiski?

Bearz Media
Copy
Foto: Unsplash

Paljud väikeettevõtete omanikud ei vaevu veebilehe turvalisusele eriti mõtlema, sest miks ometi peaks nende firma häkkerites uudishimu äratama. Tegelikult on 40% küberrünnakutest suunatud just väikeettevõtete vastu, sest veebikurjategijatele on see «kerge saak». Vähese vaevaga installeerivad nad pahavara, suunavad kasutajad selle abil välistele ohtlikele lehtedele ning korraga on ohus ettevõtte kõikide klientide andmed.

Üha enam Eesti ettevõtteid kasutab kodulehe tegemiseks WordPress sisuhaldussüsteemi. Nii nagu iga populaarse teemaga ikka, pööravad sellele aina enam tähelepanu ka häkkerid – kõige rohkem pahavara on loodud just WordPressile.

Ehkki platvorm on võrdlemisi turvaline ning pidevalt lastakse välja uuendusi, siis oskavad veebikurjategijad ära kasutada kõik mõeldavad ja mõeldamatud turvaaugud. Just seetõttu peab iga ettevõtte omanik tegema kõik endast oleneva, et firma koduleht oleks turvaline ja klientidele usaldusväärne.

Veebilehe turvalisus tagatakse järgmiste sammudega:

  • WordPressi või muu platvormi pidev uuendamine;
  • igakuine pluginate ja teemade uuendamine;
  • rünnakutevastase tarkvara paigaldamine ning uuendamine;
  • lisaväljade tekitamine robotite püüdmiseks (Honeycomb);
  • rünnakute uurimine ning turvaaukude likvideerimine;
  • õnnestunud rünnakute korral kahju taastamine.

https://veebilehe-tegemine.ee/veebilehe-hooldus/

Foto: Unsplash

Hea ja turvalise kodulehe neli märksõna:

1) Turvalisus

Wordpressi suureks nõrkuseks on just tema tugevus. Wordpressil on miljoneid pluginaid, kuid nad kõik suurendavad turvalisuse riski. Pluginaid teevad tavalised inimesed, kes tihti selle eest raha ei saa. Mingil hetkel lõpetab plugina arendaja selle toetamise ning see toob kaasa suurema turvariski. Lisaks sellele tuleb kindlasti kasutada turvalisi paroole ning jälgida, et arvutil oleks korralik viirustõrjeprogramm.

2) Pidev hooldus

Kodulehe hooldamine ei ole iseenesest keeruline: Wordpressi tuleb sisse logida ning kõik lihtsalt mõne hiireklikiga uuendada. Probleem võib tekkida pluginate ja teemate ühilduvuses WordPressi ning teineteisega. Kõik nad arenevad omaette, ei arvesta teineteisega ning ühe plugina uuendamine võib kogu lehe lihtsalt katki teha. Et koduleht oleks alati kaitstud, siis on soovitav kodulehe hooldus sisse osta mõnelt teenusepakkujalt. See päästab peavalust ning kindlustab kodulehe tõrgeteta töö 24/7. Kodulehe hoolduse teenusega tuleb kaasa ka garantii. Kui lehele häkitakse sisse või midagi läheb katki, siis parandatakse see kohe ära.

3) Mobiilisõbralikkus

Kuna tänapäeval külastatakse veebilehti üha sagedamini just nutiseadmetes, siis tuleb kindlasti jälgida, et koduleht oleks optimeeritud mobiilsetele seadmetele. Lisaks sellele peab leht olema intuitiivne ning seda peab olema mugav kasutada. 

4) Laadimise kiirus

Kodulehe uusi pluginaid paigaldades ning ilusaid pilte laadides peab kindlasti arvestama kodulehe kiirusega. Iga kodulehte peaks optimeerima; üle vaatama kõik kasutusel olevad pluginad ja pildid. Tähtsaks teguriks on ka veebimajutus, selle pealt ei tasu raha kokku hoida.

Kui soovite, et teie veebileht oleks kindlates kätes ning te ei peaks selle peale pidevalt mõtlema ega aega kulutama, siis tasub kaasata professionaalne partner. Veebiagentuur Bearz pakub igakuist veebilehe hooldust, mis hõlmab ühtlasi lehe turvalisuse kontrolli ja täiustamist. Stiilne, soliidne ja turvaline koduleht aitab kaasa ettevõtte usaldusväärsuse tõstmisele.

Uuri lähemalt SIIT

Foto: Bearz Media
Copy
Tagasi üles