Venelaste sõnul oli Nõukogude võim rahvale lähemal kui nüüd (5)

Copy
Teise maailmasõja veteran tähistamas sõja võitu. Pilt pärineb 2012. aasta 9. mai paraadilt.
Teise maailmasõja veteran tähistamas sõja võitu. Pilt pärineb 2012. aasta 9. mai paraadilt. Foto: YURI KADOBNOV / AFP / Scanpix

Rohkem Venemaal elavaid inimesi näevad hilist Brežnevi aega Nõukogude Liidus olemas rahvale lähemal kui Vladimir Putini juhitud Venemaad, selgub viimasest Levada keskuse uuringu tulemustest.

Venelased on näidanud viimasel ajal üles üha suuremat meelsust Nõukogude Liidu osas ning nostalgia nii Liidu kui Stalini osas jõudis viimastel kuudel kõrgeima tulemuseni. Putini toetusreiting on aga jäänud neist maha, tänu kasvavale vaesusele ja vastolulisele pensionireformile, vahendab The Moscow Times.

Täna avaldatud uuringu tulemustest selgus, et ligi kolmandiku vastajate sõnul oli hilisel Brežnevi ajal võim rahvale lähemal kui nüüd. Lisaks omistas 54% inimesi Nõukogude Liidule positiivse tähendusega omadusi, hetkesele valitsusele aga 42% inimesi, vahendab Kommersant.

Neljandik pidas Nõukogude režiimi tugevaks ja vastupidavaks, 22% õiglaseks ning viiendik legitiimseks.

Kui vastajatel paluti kirjeldada Venemaa hetkest riigijuhtimist, siis 41% pidas seda kriminaalseks ja korrumpeerunuks ning 31% pidasid seda inimestest kaugenenuks ning võõraks.

Lisaks pidas praegust võimu bürokraatlikuks 24%, lühinägelikuks 19% ning nõrgaks 15% inimesi.

Uuringu metodoloogiast lähtuvalt antakse vastajatele mitmeid eri variante, vähendamaks tõenäosust, et nad vastavad lähtudes sellest, mida nad arvavad, et neilt eeldatakse, ütles Levada keskuse juht Lev Gudkov Vedomosti ärilehele.

Uuring viidi läbi 1,608 vastaja seas, ajavahemikus 27. juuni - 4.juuli. Vanuselisi erinevusi Levada ei avaldanud.

Eelmise aasta detsembris jõudis venelaste hulk, kes avaldasid kahetsust Nõukogude Liidu kokkukukkumise osas, selle kümnendi kõrgeima tulemuseni. Levada Keskuse andmetel tundis nostalgiat Nõukogude Liidu osas kaks kolmandikku kodanikest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles