Demokraatidele pommipakke saatnud Trumpi innukas pooldaja pandi vangi

BNS
Copy
Cesar Altieri Sayoc, kelle FBI pidas kinni 26. oktoobril.
Cesar Altieri Sayoc, kelle FBI pidas kinni 26. oktoobril. Foto: HANDOUT / REUTERS/ Scanpix Baltics

Ühendriikides mõisteti 20 aastaks vangi president Donald Trumpi innukas toetaja, kes saatis pommipakke tuntud demokraatidele, teiste seas ekspresident Barack Obamale, endisele asepresidendile Joe Bidenile ja Trumpi vastaskandidaadile 2016. aastal valimistel Hillary Clintonile. 

56-aastane endine pitsakuller Cesar Sayoc, kes elas kaubikus, mille seinad olid täis Trumpi pooldavaid ja liberalismivastaseid kleepse, puhkes New Yorgi kohtu otsust kuuldes nutma.

Tema kohtuasi on valanud õli tulle debatti ekstremismi üle Trump ajastul. Tunded on veelgi kuumenenud seoses kahe massitulistamisega, milles sai nädalavahetusel Texases ja Ohios surma 31 inimest.

«Kuritegude iseloom ja asjaolud on mis tahes vaatevinklist õõvastavad,» lausus ringkonnakohtunik Jed Rakoff otsust välja kuulutades. 

Sayoc, kes on töötanud ka stripiklubi DJ-na ja jõusaali treenerina, tunnistas end märtsis süüdi 65 süüdistuspunktis seoses 16 pommipakiga, mis ta saatis Florida postkontorist juhtivatele demokraatidele ja CNN Manhattani kontoritesse. 

Ta tunnistas, et valmistas seadeldised muu hulgas plasttorudest, digiäratuskelladest, elektrijuhtmetest ja klaasikildudest.

Oma avalduses kohtule ütles Savoc, et ta vabandab tehtu pärast «enam kui väga».

«Ma jään ohvrite ees andestust paluma oma ülejäänud elu,» lausus ta.  

Lisaks eelmainituile olid pommipakkide adressaatide seas ka miljardär George Soros, ekspresident Bill Clinton ja näitleja Robert de Niro, aga ka mitmed demokraatidest seadusandjad, nagu presidendiks pürgivad Cory Booker ja Kamala Harris. 

Ükski tema postipakiga lähetatud torupomm ei plahvatanud ja enamik pakke adressaadini ei jõudnudki, kuid nad tekitasid kaks nädalat paanikat ja poliitilisi pingeid USA 2018. aasta vahevalimiste eel. 

Advokaatide sõnul oli Trump muutunud nende kaitsealuse kinnisideeks. Nad väitsid, et ta ei suutnud mõelda ratsionaalselt, sest raske sõltuvus steroididest oli suurendanud tema paranoiat, mida mõjutasid mõned presidendi äärmuslikumad avaldused. 

Kohtunikku kaitse argumendid ei veennud. Ta nõustus prokuröridega, kelle väitel oli Sayoci eesmärgiks mitte hirmutada, vaid viga teha.

Sayoc peeti kinni oktoobris Floridas, viis päeva pärast seda, kui esimene seadeldis avastati Sorosi postkastist New Yorgis.

Politsei leidis sellelt tema sõrmejäljed ja DNA. 

Sayocil on 1991. aastasse ulatuv kuriteoregister, mis sisaldab muu hulgas vargusi, vägivalda ja ähvardust energiafirma õhku lasta. 

Süüdistajad taotlesid talle eluaegset karistust, kuid kaitsjate hinnangul piisanuks ka kümnest aastast trellide taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles