KCNA: USA-l ja Lõuna-Koreal puudub poliitiline tahe rahukõnelusteks

Copy
Mees vaatab Lõuna-Korea raudteejaama teleekraanilt uudistesaate videklippi Põhja-Korea raketikatsetusest.
Mees vaatab Lõuna-Korea raudteejaama teleekraanilt uudistesaate videklippi Põhja-Korea raketikatsetusest. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea hinnangul kahjustavad USA ja Lõuna-Korea sõjamängud rängalt jõupingutusi saavutada Korea poolsaarel rahu ja peegeldavad poliitilise tahte puudumist suhete parandamiseks. 

Uudisteagentuur KCNA vahendas Põhja-Korea välisministeeriumi kõneisiku sõnu ajal, mil Pyongyang tulistas oma idarannikult välja kaks tuvastamata raketti, märkis täna Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap staabiülemate ühendkomiteele viidates. 

«Meie korduvatest hoiatustest hoolimata alustasid Ühendriikide ja Lõuna-Korea võimud lõpuks ühiseid sõjaväeõppusi, mille sihtmärgiks on KRDV,» märkis ministeeriumi esindaja.

«Tegemist on 12. juuni KRDV-USA ühisavalduse, Panmunjomi deklaratsiooni ja septembrikuise Pyongyangi ühisdeklaratsiooni varjamatu eituse ja karjuva rikkumisega,» lausus kõneisik, kelle sõnul oli kõigi nimetatud lepete eesmärk luua uued suhted KRDV ja USA vahel ning püsiv ja stabiilne rahu Korea poolsaarel. 

Pärast aasta väldanud vastastikuseid ähvardusi ja kasvavaid pingeid pidasid USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un mullu ajaloolise tippkohtumise Singapuris, kus Kim allkirjastas ebamäärase lubaduse töötada Korea poolsaare tuumarelvavabaks muutmise nimel. 

Teine, veebruaris Hanois peetud tippkohtumine katkes kokkuleppeta sanktsioonide leevendamise ja selle osas, milles Põhi on valmis järele andma. 

Juunis peetud ettevalmistamata kohtumisel poolsaart jagavas demilitariseeritud tsoonis leppisid Trump ja Kim kokku tuumakõneluste jätkamises, kuid töötasandil läbirääkimised ei ole seni alanud. 

Pyongyang hoiatas möödunud nädalal, et edasised tuumakõnelused on ohus, kui Soul ja Washington teevad teoks õppused, mis algasid esmaspäeval.

Teisipäevasele rakettide tulistamisele Põhja-Koreast on eelnenud kaheksa päeva jooksul kolm raketikatsetust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles