Teet Soorm uues ametis: ma ei taha midagi kommenteerida (1)

PM Majandus
Copy
Teet Soorm.
Teet Soorm. Foto: Mihkel Maripuu

HKScani eksjuhid Teet Soorm ja Mati Tuvi said augustis piimatootja Saimre OÜ juhatusse, mille nimi käis läbi nende kohtuasjast, kirjutas Äripäev.

«Ma ei kommenteeri teile midagi. Ma teen tööd ja kogu rida,» ütles Soorm tema ja Tuvi uue positsiooni kohta.

Pikemalt Äripäevast.

Saimre Seakasvatuse mullune müügitulu oli 3,6 miljonit eurot ning kasum ligi 193 000 eurot. Seakasvatuse emafirma Saimre Agro teenis ligi 196 000-eurose müügitulu juures pea 14 000 eurot kasumit.

Mai lõpus saavutas lihatööstuskontsern HKScan kokkuleppe oma endiste Baltikumi juhtkonna liikmete Teet Soormi ja Mati Tuviga ning HKScani tsiviilasjad Eesti kohtus lõpetatakse. Pooled jõudsid omavahel kõigis kolmes tsiviilasjas rahuldava kokkuleppeni.

Keskkriminaalpolitsei pidas Soormi ja Tuvi majanduskuritegudes kahtlustatavatena kinni 2017. aasta novembri lõpus, kuid prokuratuur ei pidanud kohtult nende vahistamise taotlemist vajalikuks. Muuhulgas nõudis HKScani tütarfirma Rakvere Farmid Soormilt ja Tuvilt üle 56 000 euro ning viiviseid, kuna leidis, et nad andsid juhatuse liikmetena ettevõttele kuuluvaid kinnisasju pikaajalisele rendile OÜ-le Saimre ja Saimre Viljakasvatusele.

Rakvere Farmid väitis, et nii Soormil kui ka Tuvil on nendes osaühingutes varjatud osalus. Saimre Agro tegelike kasusaajate hulka kuuluvad Krediidiinfo andmetel muuhulgas Ain Soorm ja Sten Tuvi. Samuti oli endise tööandja hinnangul nendes lepingutes põllumaade renditasu määrad mitmekordselt madalamad sarnaste maade rendihindadest turutingimustel, samuti oleksid Soorm ja Tuvi juhatuse liikmetena saanud kahjulikud rendilepingud igal ajal üles öelda, kuid ei teinud seda.

Soorm oli seisukohal, et rentnikul oli lisaks rendi tasumise kohustusele veel hulk muid kohustusi, millega oli ilmselgelt arvestatud ka rendihinda kokku leppides ning see oli sõlmitud mõistlikel tingimustel.

Soome lihatööstuskontsern HKScan tuvastas 2016. aastal sisejuurdluses, et ettevõtte Baltikumi juhtkonna liikmed eesotsas ettevõtte juhi Teet Soormiga on süstemaatiliselt toime pannud tõsiseid rikkumisi, mistõttu lõpetati töösuhted juhtkonna endiste liikmetega.

Postimees kirjutas juuli keskel, et HKScan Estonia juht Anne Mere ei välista koostööd Soormi ja Tuviga seotud ettevõtetega. Näiteks küsimusele, kas välistatud on koostöö kaheksa firmaga, millega olid Soorm ja Tuvi seotud ning mille hulka kuulus ka Saimre Seakasvatuse OÜ, jäi HKScani juht kidakeelseks. «Vastavalt lepingutingimustele ei saa me lepingute osalisi avalikustada ega kommenteerida ka olemasolevaid või tulevasi koostöösuhteid,» ütles Mere.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles