Must esmaspäev: aasta halvim päev turgudel

BNS
Copy
Börsimaakleri reaktsioon New Yorgi börsil mustale esmaspäevale
Börsimaakleri reaktsioon New Yorgi börsil mustale esmaspäevale Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

USA tähtsamad aktsiaindeksid vajusid esmaspäeval selle aasta suurimasse langusse seoses murega, et president Donald Trumpi kaubandussõda kahjustab üleilmset majandust.

Hiina lasi oma valuutal jüaanil langeda viimase kümnendi madalaimale tasemele dollari suhtes sammuna, mida Trump on nimetanud valuutamanipulatsiooniks. Ühtlasi peatas Peking Ühendriikide põllumajandustoodete ostmise. 

Hiina sammud järgnesid Trumpi läinudnädalasele Twitteri-postitusele, milles ta ähvardas kehtestada alates 1. septembrist 10-protsendise imporditariifi veel 300 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele, mida ta polnud kaubandussõjas juba maksustanud.

Eskaleeruv tüli maailma kahe suurima majandusega riigi vahel on teinud investorid närviliseks maailma majanduse suhtes, mis on niigi aeglustumas. 

Laiapõhjaline S&P 500 langes 87,31 punkti ehk kolme protsendi võrra 2 844,74 punktini. Tööstusindeks Dow Jones kukkus 767,27 punkti ehk 2,9 protsenti 25 717,74 punktini ja tehnoloogiaindeks Nasdaq 278.03 punkti ehk 3,5 protsenti 7726,04 punktini.

«Mind üllatab turgude üllatus Hiina reaktsiooni peale,» ütles Rich Weiss varahaldusfirmast American Century Investments. «Meie alustasime kaklust ja kui oponent vastu lööb, siis ma ei tea, miks me peaks olema üllatunud.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles