Trump külmutas pingeid ägestades Venezuela valitsuse vara USA-s (1)

Copy
Naine kõndimas mööda sildist, mis ütleb hispaania keeles "Trump, võta Venezuela lukust lahti". See viitab Venezuela valitsuse seisukohta, et riigi pikalt kestnud majandusprobleemide taga on USA sanktsioonid, mitte Venezuela võimude küündimatus.
Naine kõndimas mööda sildist, mis ütleb hispaania keeles "Trump, võta Venezuela lukust lahti". See viitab Venezuela valitsuse seisukohta, et riigi pikalt kestnud majandusprobleemide taga on USA sanktsioonid, mitte Venezuela võimude küündimatus. Foto: Leonardo Fernandez / AP / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi valitsus külmutas eile Venezuela valitsuse vara USA-s sammuna, mida nähti läänepoolkeral viimati rohkem kui kolm aastakümmet tagasi.

Keeld ei luba USA firmadel ja üksikisikutel teha äri ei Venezuela valitsuse ega tema kõrgete toetajatega. Tähtis on ka see, et keeld võib selle rikkumise korral laieneda ka välisfirmadele ja -ühendustele.

Otsusega kehtestati Venezuela valitsusele sarnased piirangud, mis USA on kehtestanud Põhja-Korea, Iraani, Süüria ja Kuuba valitsusele.

Korraldus mõjutab «kogu Venezuela valitsuse olemasolevat vara ja varalisi huve Ühendriikides, hiljem Ühendriikidesse tulevat vara või vara, mis on või läheb ühegi USA isiku valdusesse või kontrolli alla».

See vara on blokeeritud ning seda ei tohi üle kanda, eksportida ega välja võtta ning selle eest ei tohi maksta ega muid tehinguid teha.

Lisaks keelati tehingute tegemine Venezuela ametivõimudega, kelle vara on blokeeritud.

Otsus keelab anda raha, kaupu või teenuseid ühelegi inimesele, kelle vara või varalised huvid on selle otsusega keelatud. Lisaks ei tohi keegi saada sellistelt inimestelt raha, kaupu või teenuseid.

Otsus jõustus sellest teatamisel.

Viimati nähti midagi sellist 1980. aastatel, kui külmutati Panama valitsuse vara ning riigile kehtestati kaubandusembargo.

Kuigi seekordne otsus kaubandusembargoni ei lähe ning jätab priiks Venezuela jätkuvalt arvestatava suurusega erasektori, siis on otsus ikkagi USA seni suurim samm Venezuela presidendi Nicolás Maduro ametist kõrvaldamiseks.

Trumpi korralduses öeldi, et piirangud kehtestati «võimu jätkuva usurpeerimise» ning Venezuela valitsusele ustavate julgeolekujõudude inimõigusrikkumiste pärast.

Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó, keda paljud riigid peavad Venezuela ajutiseks juhiks, kiitis Trumpi sammu.

Guaidó sõnul on USA otsuse eesmärk kaitsta venezuelalasi Maduro diktatuuri eest.

«Need, kes teda (Venezuela valitsust) toetavad ning venezuelalaste näljast ja valust kasu lõikavad, peaksid teadma, et sellel on tagajärjed,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles