Hispaania elektriliinid tapavad aastas tuhandeid linde (1)

Copy
Elektriliinidest saadud elektrilöökidesse sureb Hispaanias igal aastal tuhandeid röövlinde.
Elektriliinidest saadud elektrilöökidesse sureb Hispaanias igal aastal tuhandeid röövlinde. Foto: Sergei Malgavko / Sergei Malgavko/TASS / Scanpix

Hispaania riigiprokurör survestab regionaalseid võime tegema rohkem, et aidata tuhandeid linde, mis surevad igal aastal elektriliinidest saadud elektrilöökide tagajärjel.

Ibeeria kääpakotkad, suurtrapid, toonekured, kassikakud, habekotkad, haugaskotkad – on peaaegu võimatu leida linnuliigi esindajat, eriti just röövlindude omi, mis ei oleks leidnud oma lõppu elektriliinides. Neist saadud elektrilöökide tagajärjel sureb Hispaanias tuhandeid linde aastas, vahendab El Pais.

Riigiprokuröri sõnul on need numbrid «talumatult» kõrged, mistõttu saatis ta ametliku kirja eri regioonide võimudele, kritiseerides neid passiivsuses probleemiga tegelemisel.

Võime süüdistatakse ka selles, et nad ei rakenda distsiplinaarkaristust elektriliinide omanikele ning takistavad isegi keskkonnaagentuuride tööd, kes probleemiga tegeleda üritavad.

«See on tõeline veresaun,» ütleb looduskaitsjate organisatsiooni Grefa president Ernesto Alvarez. Tema organisatsioon tegeleb selle probleemiga päevast päeva, tehes kogu riigi elektriliinidele järelevalvet.

Hispaania Keskkonna ja Metsade Esindajate Liidu asepresident Esaú Escolar nõustub sellega ning lisab, et võimud teevad nende töö tihti raskemaks kui asi puudutab elektriliinide omanike vastutuselevõttu.

Eelmisel nädalal saadetud ametliku kirja kirjutajaks oli keskkonna ja linnaplaneerimise osakonna prokurör, Antonio Vercher. Osakonna sõnul avati juurdluse toimuvasse 2017. aastal, kuid pärast aastaid kestnud dialoogi kohalike võimudega, ei ole jõutud tähenduslike tegudeni, et võtta vastutusele neid, kes lindude suremisele kaasa aitavad, vahendab El Pais.

Riigiprokürori sõnul on osad regionaalvõimud pidanud neid surmasid õnnetusteks, ning ei ole pidanud distsiplinaarset karistust lahenduseks. Teised on aga toonud välja, et elektrifirmad on nõustunud parandama vigaseid elektriliine, mistõttu ei ole karistamine samuti võimalik.

Vercheri sõnul said Kastiilia piirkonna Albacete provintsi kohalikud võimud aga elektriliinide omanikud vastutusele võtta ning kuuel korral saavutati kohtus ka võit.

Hispaania keskkonnaministeeriumi raporti andmetel sureb 33 000 röövlindu igal aastal elektriliinidest saadud elektrilöökidesse. Samal ajal hindab Kääpakotka Sõprade sihtasutus aastas surevate lindude hulgaks 192 000-337 000.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles