Saaremaa vald tahab muuta tuuleenergeetika teemaplaneeringut

BNS
Copy
Tuulegeneraatorid.
Tuulegeneraatorid. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Saaremaa valla üldplaneeringu koostajad tahavad ümber teha Saaremaa tuuleenergeetika teemaplaneeringu, teatas rahvusringhäälingu uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Kas tuulikutele mõeldud alasid tuleb juurde või jääb vähemaks, on saarlaste endi otsustada läbi planeeringuprotsessi.

Saaremaa kaardil on märgitud alad, kuhu aastaid tagasi kehtestatud teemaplaneeringu alusel saaks tuuleparke püstitada. Nüüd, kui saart ühendav vald loob juba oma üldplaneeringut, tahetakse taas nullist hakata välja selgitama tuuleparkide jaoks sobivaid alasid.

«Idee ei ole selles, et hakata leidma nüüd ilmtingimata uusi tuuleparkide asukohti. Mõte on pigem selles, et see teemaplaneering, mis on maakonnaplaneeringu osaks, on kümme või enam aastat vana ja olukord on muutunud,» rääkis Saaremaa abivallavanem Jaan Leivategija. «Vahepeal on tekkinud näiteks Muhu radar. Aga igal juhul ei ole mõte see, nagu on ringlema läinud, et tahetakse avada see teema nii, et Saaremaa on tulevikus tuulikutega kaetud. Sellist ideed ei ole keegi võtnud,» selgitas Leivategija.

Arendajatele loomulikult meeldib energia, mis saarest iga päev üle vuhiseb ja nemad tahaksid selle hea meelega tuulikutega kinni püüda. Riik loodab kümne aastaga taastuvenergia toetused nullini viia

Praegu on Saaremaal 15 elektrituulikut. Planeeringuprotsess on veel viie tuuliku püstitamiseks, aga ambitsioonid oleksid veelgi suuremad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles