Põhja-Korea liidri sõnul on viimased raketikatsetused hoiatuseks

Copy
Kim Jong-un koos sõjaväelastega raketikatsetust jälgimas.
Kim Jong-un koos sõjaväelastega raketikatsetust jälgimas. Foto: KCNA / REUTERS

Põhja-Korea liidri Kim Jong Un sõnul on viimased raketikatsetused mõeldud kohaseks hoiatuseks Washingtonile ja Soulile seoses nende korraldatavate ühisõppustega, edastas kolmapäeval riiklik uudisteagentuur KCNA.

Kim märkis ühtlasi, et jäi katsetustega väga rahule.

"Katsed kinnitasid uute rakettide lahinguvõimekust," sõnas Kim muu hulgas.

Vähem kui kahe nädala jooksul neljandat korda rakette katsetanud Põhja-Korea lubas päev varem vastuseks USA ja Lõuna-Korea ühistele sõjaväeõppustele katsetusi jätkata.

USA ja Lõuna-Korea alustasid esmaspäeval peamiselt arvutisimulatsioonil põhinevat staabiõppust, mis paneb proovile Souli võime operatiivkontrolli ülevõtmiseks sõja korral. 

Vähem kui tund aega pärast kahe lühimaa ballistilise raketi katsetust teatas Põhja-Korea välisministeerium, et õppused on Pyongyangi, Washingtoni ja Souli vahelise diplomaatilise protsessi "varjamatu eitus ja jäme rikkumine".

Ühisõppus on "agressiivne sõjaharjutus, mis matkib üllatus- ja tõrjerünnakut KRDV-le", vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA välisministeeriumi pressiesindaja sõnu.

"Sestap oleme sunnitud arendama, katsetama ja rakendama riigikaitseks hädavajalikke jõulisi füüsilisi abinõusid," lisas ametnik. "USA ja Lõuna-Korea võimud ei saa neile vastu, isegi kui neil on aega 10 kuud."

Handongi ülikooli rahvusvaheliste suhete professor Park Won-gon peab ülimalt tõenäoliseks, et Põhja-Korea teeb ühisõppuste ajal veel raketikatsetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles