Süürias on Islamiriik taas pead tõstmas (1)

Copy
Iraagi sõjaväelased 2017. aastal Islamiriigi võitlejatelt Mosulis võetud lipuga.
Iraagi sõjaväelased 2017. aastal Islamiriigi võitlejatelt Mosulis võetud lipuga. Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Süürias on Islamiriik taas pead tõstmas ja taastamas oma võitlusvõimet sissirühmitusena, teatasid teisipäeval USA kaitseministeeriumi vaatlejad.

Suures osas on arengud toimunud seoses Ühendriikide vägede väljaviimisega.

Pühasõdalased kasutavad ära kohalike jõudude nõrkust ja kinnitanud oma seisundit ka naaberriigi Iraagi mässuliste rühmituste seas.

"Hoolimata oma territoriaalse niinimetatud kalifaadi kaotusest on Islamiriik taastamas Iraagis ja Süürias oma terroriorganisatsiooni võimekust," märgitakse raportis.

"Džihadistide vastu sõdivad kohalikud jõud ei ole võimelised korraldama pikemat aega kestvaid operatsioone, mitmeid operatsioone korraga ega hoidma enda käes pühasõdalastest puhastatud alasid," lisati hinnangus.

Pentagoni andmetel on Islamiriik korraldanud aprillist juunini Iraagis ja Süürias mõrvu, inimrööve, enesetapurünnakuid ja süütamisi.

Süüria konfliktis on 2011. aastast saadik hukkunud üle 370 000 inimese.

Ühendriikide kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahan külastas veebruaris Euroopat ja püüdis veenda liitlasi säilitama Süürias sõjalist kohalolekut ka pärast USA sõdurite lahkumist. Shanahani selgitused, miks nad peaksid oma sõdureid Süürias hoidma, kui Washington enda sõjaväelased ära toob, eurooplasi ei veennud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles