Matteo Salvini rannapeod tekitavad ta liitlastes vastumeelsust (4)

Copy
Itaalia siseminister Matteo Salvini puhkusel Papeete rannas Milano Marittimas.
Itaalia siseminister Matteo Salvini puhkusel Papeete rannas Milano Marittimas. Foto: Claudia Greco/ AGF/ SIPA / SCANPIX

Itaalia siseminister Matteo Salvini on kohanud vastumeelsust nii liitlastelt kui ka vastastelt oma rannas toimuvate valimisüritustega, kus ta on poolalasti ja ümbritsetud tantsivatest naistest.

46-aastane Salvini alustab täna uut valimisürituste seeriat ning see viib teda viie päeva jooksul seitsmesse Itaalia regiooni. Kampaania algab Sabaudias, vaikses rannakuurordis, mis oli kunagi Rooma vaimse eliidi suvituspaik.

Oma viimasel rannakülastusel, Milano Marittimas asuval Papeete rannal, mängis ta DJ-na tehnoversiooni Itaalia rahvushümnist. Hümni diskoversiooni mängimine on vapustanud isegi Salvini poliitilise joone toetajaid. «Teatud stseenid on häirivad ja ma ei oleks seda lubanud,» ütles kolonel Gianfranco Paglia, kes sai haavata rahuvalvemissioonil Somaalias 1993. aastal.

Giorgia Melonile, Salvini potentsiaalsele liitlasele, ei avalda selline tegevus samuti muljet. Tema paremäärmusliku partei nimi on «Itaalia vennad», mis on Itaalia hümni esimesed sõnad. «Meile on rahvushümn midagi püha ja see ei suhestu rannal tantsivate ja kokteile joovate inimestega.»

Sageli Sabaudias viibiv kirjanik Dacia Maraini, kes ööbib seal villas, mis kuulus romaanikirjanik Alberto Moraviale, avaldas samuti kahtlust. «Olen mures, et Salvini tegeleb poliitika väljaviimisega selle normaalsetest paikadest. See on tegevus, mis vähendab institutsioonide prestiiži ja usaldusväärsust.»

Kultuurikonservatiive jahmatas ka see, kui siseminister Salvini, hüpates diskost improviseeritud pressikonverentsile, kutsus teda ähvardanud naist zingaraccia'ks ehk räpaseks mustlaseks.

Salvini, kelle taga on 39 protsenti Itaalia häältest, plaanib kasvatada oma Liiga toetust Lõuna-Itaalias. Paraku ei ole ta seal kandis teretulnud. Calabria maakonnas asuva Cozensa linna baarides on näiteks üleval sildid, mis teatavad, et siin ollakse «de-venetiseerunud» ehk siis näiteks boikoteeritakse prosecco't, mis on pärit Põhja-Itaaliast Veneto regioonist. See on nende vastus Liiga jätkuvale soovile suurendada Põhja-Itaalia administratiivset autonoomsust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles