Taliban tappis Kabulis suitsiidirünnakus 14 inimest

Copy
Afganistani politseinik valvamas plahvatuskoha lähedal.
Afganistani politseinik valvamas plahvatuskoha lähedal. Foto: AP/Scanpix

Kabuli lääneosa täna hommikul raputanud tugevas plahvatuses, mis saatis taevasse võimsa suitsusamba ja purustas aknaid ka sündmuskohast kaugemal, sai surma 14 ja vigastada 145 inimest, ütlesid Afganistani võimud.  

«Tänases plahvatuses said 14 inimest märtriks ja 145 vigastada,» ütles siseministri asetäitja kindral Khoshal Sadat mõni tund hiljem. Võimude sõnul on enamik ohvreid tsiviilisikud. 

Autopomm plahvatas kohaliku aja järgi kell 9 hommikul (Eesti aeg 06.30) politseijaoskonna sissepääsu ees linnaosas, kuhu on koondunud Afganistani hesaaride vähemus, teatas siseministeeriumi pressiesindaja Nasrat Rahimi. 

Rünnaku eest võttis vastutuse Taliban.

Sotsiaalmeediasse riputatud videos oli plahvatuse järel kuulda käsirelvatuld, seda kinnitasid ka pealtnägijad. 

Rahimi eitas tulevahetust ja jätkurünnaku toimumist. 

Ametnike sõnul korraldasid Afganistani eriväelased ööl vastu kolmapäeva Kabulis äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejate redupaigale haarangu. 

Üks anonüümsust palunud julgeolekuametnik ütles, et Kabuli idaosas käib mässulistevastane puhastusoperatsioon. 

Plahvatus langeb ajale, kui vägivald on USA ja islamiliikumise Taliban läbirääkimiste ajal ning Afganistani presidendivalimiste lähenedes hoogustumas üle kogu Afganistani.

Taliban soovitas teisipäeval Afganistani elanikel hoida eemale valimiskoosolekutest ja andis oma võitlejaile käsu astuda vastu 28. septembriks kavandatud valimistele.

Afganistani kõrgeim täidesaatev ametnik Abdullah Abdullah mõistis rünnaku hukka ning ütles Twitteris, et «terroristid on võtnud eesmärgiks presidendivalimiste kampaaniat häirida».

Teisipäeval sai Kabulis pommirünnakus uimastivastase ameti töötajaid vedanud sõidukile surma viis ja vigastada seitse inimest. 

Eraldiseisvas vahejuhtumis õnnestus julgeolekujõududel Põhja-Afganistanis Baghlani provintsis nurjata mässuliste rünnak sõjaväekonvoile. 

Kolm ründajat olid sõitmas lõhkeainelastis Humvee-maasturiga konvoi suunas, kuid Afganistani väed märkasid neid, hävitasid raketiheitjaga sõiduki ning tapsid kolm ründajat, teatas Afganistani rahvusarmee avalduses. 

Samal ajal käib Dohas USA ja Talibani rahukõneluste kaheksas voor eesmärgiga leida rahumeelne lahendus ligi 18 aastat kestnud Afganistani sõjale, nii et Ühendriigid saaksid oma väed välja viia.

Hoolimata verevalamisest Afganisanis on Doha kõneluste pooled teatanud suurepärastest edusammudest.

ÜRO andmeil sai juulis Afganistanis surma või vigastada üle 1500 tsiviilisiku, mis teeb juulist selle aasta veriseima kuu. Viimati sai nii palju tsiviilisikuid Afganistani sõjas kannatada 2017. aasta mais. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles