Fotod: USA pidas aastakümne suurimas rändehaarangus kinni 680 inimest (1)

BNS
Copy

USA immigratsiooniametnikud tegid kolmapäeval haarangu mitmes Mississippi osariigi toidutöötlemise tehases ning vähemalt viimase aastakümne suurimas haarangus peeti kinni 680 enamjaolt latiinost töölist.

Haarang kavandati kuid tagasi ning see viidi ellu vaid mõni tund enne seda, kui president Donald Trump külastab Texase osariigis asuvat El Pasot.

Latiinode enamusega linnas toimus nädalavahetusel massitulistamine, mille sooritas «hispaaniakeelsete invasioonist» rääkinud mees. Ta tappis USA-Mehhiko piiril asuvas linnas 22 inimest.

Kolmapäeval toimunud haarangus aeti inimesi bussidesse ka väikeses Mortonis asuva Koch Foods Inc.-i tehases. Üks naistele ja kaks meestele mõeldud bussi sõitsid seejärel ühte sõjaväe angaari, kus hakati menetlema reisijate immigratsioonialaseid rikkumisi.

Busside ärasõitmisel lehvitasid minemaveetavatele hüvasti umbes 70 pereliiget, sõpra ja linnaelanikku. Nad hüüdsid: «Laske neil minna! Laske neil minna!» Hiljem toodi juurde veel kaks bussi.

Mõned töötajad üritasid jalgsi põgeneda, kuid nad võeti parkimisplatsil kinni.

Haarang toimus Jacksoni linna lähistel paiknevates asulates, mille tööealine elanikkond on suuresti latiinodest immigrandid. Asulate seas olid Bay Springs, Carthage, Canton, Morton, Pelahatchie ja Sebastopol.

Umbes 600 immigratsiooniametnikku läksid mitmesse tehasesse ning võtsid need piiramisrõngasse, et keegi ei saaks põgeneda.

Koch Foods tegutseb Illinois osariigist Park Ridge'ist. Firma on üks USA suurimatest kanaliha tootjatest ning tema palgal on umbes 13 000 inimest. Firma tegutseb Mississippi, Alabama, Georgia, Illinois', Ohio ja Tennessee osariigis.

Toimuv haarang võib olla seni suurim omataoline ühes osariigis toimunud operatsioon, ütles USA immigratsiooni ja tolliameti ICE juhi kohusetäitja Matthew Albence.

Ajakirjanikud palusid Albence'il kommenteerida asjaolu, et haarang toimub samal päeval, kui Trump El Pasot külastab.

Albance vastas: «See on pikaajaline operatsioon. Meie jõustamisoperatsioonid tehakse rassiliselt neutraalselt aluselt. Uurimised põhinevad tõenditel.»

Haarang on järjekordne näide Trumpi peamisest sisepoliitilisest eesmärgist - panna punkt ebaseaduslikule sisserändele.

Sellised suured haarangud olid tavalised president George W. Bushi ajal. Tema mantlipärija Barack Obama üritas neid vältida ning piiras oma püüdlused töökohtades tehtud madala profiiliga audititega. Need toimusid väljaspool avalikkuse pilku.

Trump otsustas töökohtades toimuvad immigratsioonihaarangud taastada, kuid kuna need on kallid ja nõuavad palju vahendeid, siis tehakse neid harva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles