USA: Põhja-Korea raketikatsetused tuumakõnelusi ei mõjuta

Copy
Inimesed vaatamas telekast Põhja-Korea raketikatsetust. Raketikaare all seljaga vaataja poole olev mees on Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Inimesed vaatamas telekast Põhja-Korea raketikatsetust. Raketikaare all seljaga vaataja poole olev mees on Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: Ahn Young-Joon / AP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo pisendas eile Põhja-Korea hiljutisi raketikatsetusi ning ütles, et need ei mõjuta Põhja-Korea tuumarelvade pärast käivate kõneluste väljavaateid.

Päev varem ütles Põhja-Korea oma lühimaa rakettide järjestikust katset, et see oli hoiatus USA ja Lõuna-Korea sõjaliste õppuste eest. Pompeo aga ütles nüüd ajakirjanikele, et see Washingtoni poliitikat selles piirkonnas ei mõjuta.

Põhja-Korea on vähem kui kahe nädala jooksul tulistanud rakette neli korda. Iga kord lennutas ta korraga taevasse kaks raketti. Katsetustele eelnevalt alustasid USA ja Lõuna-Korea sõjavägi esmaspäeval peamiselt arvutisimulatsiooni põhist ühisõppust, millega proovitakse Souli võimet võtta sõjaajal operatiivkontroll enda kätte.

Pompeolt küsiti, kas raketikatsetused teevad tuumarelvitustamise kõneluste keskkonna kehvemaks.

Minister vastas: «Ei. President (Donald) Trumpi valitsuse Põhja-Korea strateegia pole muutunud.»

«Meie eesmärk on saavutada Põhja-Korea täielik tuumavabaks muutmine. Oleme lootusrikkad, et eelseisvatel nädalatel jõuame selle saavutamiseks kõnelustelauda tagasi,» lisas ta.

Pompeo tõi esile, et Põhja-Korea katsetas hiljuti lühimaa rakette, mitte kesk- ja kaugmaa rakette, mis 2017. ja 2018. aastal ärevust tekitasid. Lisaks pole Põhja-Korea teinud ühtegi tuumarelvakatsetust 2017. aasta septembrist saati, ütles ta.

«Mõlemad need on head asjad.»

«Nüüd seisab meil ees ülesanne viia ellu see, milles kaks liidrit eelmise aasta juunis Singapuris kokku leppisid.» Minister viitas president Trumpi ning Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumisele, kus Põhja-Korea andis tuumarelvitustamise kohta häguse lubaduse.

«Oleme sellele keskendunud täielikult. Kavandame järgmisel mõnel nädalal kõnelusi ning ootame, et kaks meeskonda tulevad tagasi kokku.»

Trump ja Kim leppisid kõneluste taastamises kokku juunis, kuid töögruppide tasandi dialoog pole veel alanud.

Analüütikute hinnangul võib juhtuda, et USA ja Lõuna-Korea sõjaõppuste tõttu lükkuvad kõnelused sügisesse. Lisaks andis Pyongyang teisipäeval mõista, et praegu tal kõnelustetuju pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles