Trumpi peetakse massitulistamiste peasüüdlaseks

Copy
Presidenti ootasid El Pasos protestijad, kelle plakatitelt võis lugeda, et Donald Trump, vihkamine ja rassism pole linnas teretulnud.
Presidenti ootasid El Pasos protestijad, kelle plakatitelt võis lugeda, et Donald Trump, vihkamine ja rassism pole linnas teretulnud. Foto: Christian Torres / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump külastas kaht paika, kus hiljuti leidsid aset massitulistamised. Presidendi rõõmsa tervitamise asemel kogunesid sajad inimesed tänavatele hoopis protestiplakatitega, sest tema sõnavõtte peetakse ühiskonda lõhestava viha põhjuseks.

Texase osariigis El Pasos tänavatele kogunenud inimesed väljendasid oma pahameelt presidendi visiidi üle, kuna osaliselt peetakse tema sõnavõtte migratsioonivastaste ja rassistlikult meelestatud massitulistajate innustajateks, kirjutas The Guardian.

«Esimene sõna tema huulilt olgu vabandus,» ütles El Pasos elav David Stout. «Ma kahtlen, et see nii saab olema.»

Lõõskava päikese all seisvad meeleavaldajad olid kaasa võtnud plakatid kirjadega «Trump on rassist» ja «Kaitske meie lapsi, mitte rahvuslikku relvakandjate ühingut (NRA)». Meeleolu oli sünge, aga resoluutne, kui rahvas hakkas hüüdma: «Mine minema, Trump» ja «Saatke ta tagasi».

Meeleavaldajad nõuavad relvaseaduse karmistamist.
Meeleavaldajad nõuavad relvaseaduse karmistamist. Foto: Christian Torres / ZUMAPRESS.com / Scanpix

«Täna peame kokku hoidma ja ütlema: Donald Trump, sinu rassism, viha ja kitsarinnalisus ei ole siin teretulnud,» ütles Adri Perez Ameerika Kodanikuvabaduste Liidust. «Peame muutma oma leina vihaks ja viha tegudeks.»

74-aastane Barbara Canchola ütles, et ei soovi Trumpi visiiti, sest president ei mõista, kuidas ta ise massitulistamistele kaasa aitab. «Tema moto on teha Ameerika uuesti suureks. Ma arvan, et tegelikult on tema moto panna Ameerika vihkama ja muuta meid vihaühiskonnaks,» sõnas Canchola.

Trumpi vastu protestiti ka Ohios, teises paigas, kus hiljuti leidis aset massitulistamine. Ligi 200 meeleavaldajat süüdistasid presidenti retoorikas, mis sütitab poliitilisi ja rassilisi pingeid. Samuti nõudsid nad relvaseaduse karmistamist.

President ise tõdes, et visiidid massitulistamise paikadesse läksid edukalt. «Kohtusin imeliste inimestega,» kirjutas Trump Twitteris ja postitas naerusuised pildid kohtumistelt haiglatöötajatega.

Eile hommikul lükkas Trump ümber väited, et tema sõnad on innustanud inimesi vägavallale. «Ma ei usu, et minu retoorika on selle põhjuseks. Ma arvan, et minu retoorika toob inimesi kokku,» sõnas ta.

Ent hiljuti massitulistamised üle elanud linnad kardavad vägivalla kordumist. 

«Inimesed kardavad olla hispaaniakeelsed,» ütles Cassandra Hernandez, kes töötab El Paso linnavalitsuses. Trumpi visiiti kommenteerides tõdes ta, et see valmistab paljudele pahameelt.

«Ta pole teretulnud,» sõnas Hernandez. «Ta põhjustab vastakaid tundeid. On neid, kes pole tema külastuse üle rõõmsad, aga tahavad siiski pakkuda talle oma kaastunnet ja armastust ning näidata, et tema sõnad loevad. Teised on lihtsalt maruvihased, sest ta pole vabandanud meie linna ja Mehhiko päritolu inimeste ees.»

Nädalavahetusel tapeti Texase osariigis El Pasos 20 inimest ja vaid 13 tundi hiljem hukkus massitulistamises Ohio osariigis üheksa inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles