Arvamusfestivalil räägitakse Eesti kestmisest

Emily Bollverk
Copy
Arvamusfestival
Arvamusfestival Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Homme, 9. augustil, avatakse Paides osana Arvamusfestivalist tunnustatud fotograaf Birgit Püve fotonäitus #kuidasmekestame. Samal päeval Paide vallimäel „Eesti 2035“ alal toimuval osalusarutelul „Eesti aastal 2100 - kas 800 000 inimest on vähe või palju?“ räägime üheskoos sellest, milline on Eesti demograafiline olukord, mis seda mõjutab ja millised mõtlemislõksud takistavad inimestel nii Eestis kui maailmas toimuvaid protsesse mõistmast.

Paide Muusika- ja Teatrimajas 9. - 31. augustini avatud näitusel saab vaadata tunnustatud fotograafi Birgit Püve töid, millele on püütud Eesti inimesed ja paigad, kus rahvastiku vähenemine, vananemine ning muutunud tööturu tingimused eriti nähtavad on. Püve rändas kaameraga vabariigi 100. juubeliaastal mööda Eestit ringi ja jäädvustas, kuidas mõjutavad rahvastikumuutused inimeste argielu. “Kindlasti on nukker avastada, et endisest koolimajast on nüüd saanud eakate hooldekodu. See on omamoodi kurb ja terav illustratsioon, sümbol tendentsidele, mis meid juba praegu ohustavad,” kirjeldab Püve emotsioone oma pildistamisretkedelt. “Ehkki elu keskustest eemal nõuab igapäevaselt tihti suuremat pingutust, on portreteeritud inimesed säilitanud eluterve hoiaku, avatuse ja armastuse Eesti vastu,” sõnas ta.

Kui näitus vaatleb Eesti tühjenevaid paiku, siis samadel teemadel saab arutleda ka Arvamusfestivali „Eesti 2035“ alal. Arutelul käigus räägime sellest, mida ja kuidas peaks tegema, et Eesti oleks ka aastakümnete pärast parim paik, kus elada, õppida ja töötada.

Osalusarutelu pealkirjaga „Eesti aastal 2100 - kas 800 000 inimest on vähe või palju?“ Eesti 2035 alal võtab ühtlasi kokku eelmisel aastal Arvamusfestivalilt üle Eesti liikvele läinud kogukondlike arutelude sarja #kuidasmekestame, uurib, kuidas hindame rahvastikuküsimusi ja miks me neid sageli valesti mõistame. Ühiselt arutama on oodatud kõik huvilised.

Fotonäitus #kuidasmekestame on avatud alates selle nädala reedest augustikuu lõpuni Paide Muusika- ja Teatrimajas. Arvamusfestivali ajal on näitust võimalik külastada kl 10-20, pärast seda tööpäeviti kl 10-17 või eriürituste ajal. #kuidasmekestame fotonäitus on sündinud koostöös Avatud Eesti Fondi, Eesti Koostöö Kogu, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja, Eesti Tööandjate Keskliidu, Mainor ASi, TalTechi, Teenusmajanduse Koja, Vabaühenduste Liidu ja mitmete vabatahtlikega.

Arutelu saab teoks tänu projektile “Teadlikkuse suurendamine Eesti inimvara seisust ja ühisloome võimalikest lahendustest”, mille algatas Kultuuriministeerium koos Siseministeeriumiga ning mida kaasrahastavad Euroopa Liit Varjupaiga-, Rände- ja Integratsioonifondi kaudu ning Siseministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles